Videnskab Effekten af fluoridskylning på cariestilvækst, plakforekomst og gingival tilstand på børn under ortodontisk behandling i Danmark 11.7.2024 Internationale studier samt klinisk erfaring i Danmark viser, at børn og unge under ortodontisk behandling ofte udvikler caries i form…
Videnskab Histopatologi giver viden om caries – kan kunstig intelligens bidrage? 13.6.2024 Der er eksempler på, at AI både kan foreslå overbehandling, men også anbefale forebyggende koncepter som fx undgåelse af pulpaperforation.
Videnskab Tand- og mundpleje på skrøbelige ældre i Danmark 13.6.2024 Det kan konkluderes, at den mangelfulde indsats omkring mundplejen ikke skyldes manglende rammer for at sikre hjælpen til de skrøbelige…
Videnskab Et nyt syn på caries 16.5.2024 Cariesforebyggelse bør være en del af sygdomshåndteringen af kroniske NCD’er med særlig vægt på dårligt stillede grupper for at reducere…
Videnskab Hvad sker der i den dentale biofilm ved cariesaktivitet? 16.5.2024 Hos cariesaktive patienter har analyser påvist lokaliserede ”virulens-hotspots” sammensat af flere bakteriearter arrangeret i en coronalignende struktur med en tæt…
Videnskab Fissurforsegling: Stadig anbefalet? 16.5.2024 For FS gælder generelt, at SEAL-behandling effektivt kan standse cariesprogressionen under forudsætning af, at FS er intakt og tæt. Denne…
Videnskab Fissurforsegling: Stadig anbefalet? 25.4.2024 Resultaterne fra en nyere undersøgelse (SEAL-DK) har også vist, at okklusale dentinlæsioner, som radiologisk er begrænset til den yderste tredjedel…
Videnskab Fissurforsegling og cariesudvikling blandt norske børn 19.1.2024 Selvom forsegling blev anvendt som et cariesforebyggende tiltag hos børn, der havde carieserfaring i det primære tandsæt, fortsatte disse børn…
Videnskab Histopatologi giver viden om caries – kan kunstig intelligens bidrage? 12.1.2024 Der er eksempler på, at AI både kan foreslå overbehandling, men også anbefale forebyggende koncepter som fx undgåelse af pulpaperforation.
Videnskab Tand- og mundpleje på skrøbelige ældre i Danmark 9.1.2024 Den mangelfulde indsats omkring mundplejen skyldes ikke manglende rammer for at sikre hjælpen til de skrøbelige ældre, som har et…
Videnskab Carieserfaringen i børne- og ungdomstandplejen i Danmark fra 1972-2022. En narrativ fortolkning af succesen 5.10.2023 Denne originalartikel illustrerer forbedringer i carieserfaringen udtrykt hos børn og unge fra 1972/73 og diskuterer, hvilke initiativer der mest sandsynligt…
Videnskab Sekundærartikel: Diabetes og caries 7.6.2023 Aktuel forskning tyder på, at diabetespatienter med dårlig glykæmisk kontrol har behov for flere cariesforebyggende tiltag, og at tandplejepersonalet udgør…
Videnskab Vitale pulpabehandlinger i tænder med profund caries 23.1.2023 Der er stadig problemer med at vurdere pulpas tilstand i tænder med profunde carieslæsioner. Når pulpa er eksponeret på grund…
Videnskab Øget etnisk mangfoldighed i de nordiske lande - betydning for tandsundheden 21.1.2021 Vi reflekterer også over, at tandplejepersonale i Norden kan have behov for at være forberedt på, at indvandrere med en…
Videnskab Sygdomsrisiko og risikofaktorer for caries og parodontal sygdom 23.12.2020 I modsætning til gængs opfattelse har cariesrisikobedømmelse ringe potentiale til at forudsige udviklingen af fremtidig caries. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at…
Videnskab Børst som tandlæger. En demonstrationsvideo om effektiv tandbørstning til patienter 17.11.2020 Patienterne kan halvere deres plakindeks ved at følge en video ved hjemmetandbørstning, som simulerede, hvordan tandlæger børster tænder.
Videnskab Islandske teenageres tandsundhed og forebyggende tiltag for aldersgruppen 20.11.2018 Forfatterne kan udlede at, børn og unge har generelt dårligere tandsundhed i Island end i de øvrige nordiske lande. Adgangen…
Videnskab Cariesforebyggende tiltag i forbindelse med blødgøring af drikkevandet 3.9.2018 Artiklen beskriver, hvilke anbefalinger forfatterne kan give for at begrænse en eventuel stigning i cariesbyrden.
Videnskab Sølv- og tinfluorider i forebyggelse og behandling af caries og erosioner 3.11.2017 Denne artikel giver et overblik over disse to metalfluoriders mulige virkningsmekanismer og gennemgår tilgængelige data vedrørende deres kliniske effekt.
Videnskab Caries, fedme og kost hos børn og unge 17.1.2017 Der ses ikke en entydig simpel sammenhæng mellem kostindtag og overvægt/fedme hos børn og unge. Mejeriprodukter kan have en positiv…
Videnskab Dental diseases and their treatment in the older population 16.1.2017 Denne artikel har til formål at give et omfattende overblik over de unikke aspekter af mund- og tandsygdomme blandt de…
Videnskab Sukker og caries – hvad indebærer WHO’s rekommandationer? 28.11.2016 Tandplejepersonalet bør sammen med øvrige medarbejdere i sundhedssektoren arbejde aktivt for at mindske patienternes sukkerindtag og basere sin rådgivning på…
Videnskab Behandling af profund caries – baseret på evidens fra nyere kliniske undersøgelser 4.4.2013
Videnskab Non-operativ vs operativ behandling av karies blant barn og unge. Er det tid for å endre strategi? 6.1.2011
Videnskab Effekten og virkningsmekanismen af salt-fluoridering på caries: En oversigtsartikel 4.8.2008
Videnskab Aminfluoridtandpastas mulige virkningsmekanismer og effekt på caries. En oversigt 24.5.2007
Videnskab Cariesforekomsten i tidsperspektiv hos børn og unge i Grønland – udfordringer for forebyggelse og sundhedsfremme 1.6.2006