Originalartikel:

Børst som tandlæger. En demonstrationsvideo om effektiv tandbørstning til patienter

ABSTRACT

a623
Originalartikel Dato: 17.11.2020

Introduktion og formål
Tandbørstning til fjernelse/forstyrrelse af plak er essentielt for at kontrollere udviklingen af plakinducerede sygdomme.

Mange patienter har problemer med at udføre en tilstrækkelig effektiv plakfjernelse.

Dette studie undersøger, om en video, baseret på hvordan tandlæger børster tænder, som patienter kan streame hjemme, kan reducere patienternes plakindeks.

Materiale og metode
15 tandlæger og 26 patienter på Tandlægeskolen i København deltog i undersøgelsen. Deres tandbørstning blev filmet, og plakskrab blev taget approksimalt otte steder, hvorved et plakindeks på mellem 0 og 8 kunne opnås pr. deltager.

Tandlægerne børstede i gennemsnit tænder i to min., og tandbørstningen var meget systematisk. Patienterne børstede tænder i gennemsnit halvandet min. og meget usystematisk.

En video blev fremstillet, som på et modelsæt viste, hvordan tandlægerne børstede tænder. Patienterne fik mulighed for at streame videoen hjemme og skulle følge anvisningerne i en 14-dagesperiode, når de børstede tænder.

Patienterne viste igen, hvordan de børstede tænder, og der blev taget plakskrab.

Resultater
Tandlægernes plakindeks var 0,67 i gennemsnit (median 1), patienternes gennemsnit 4,20 (median 4) faldende til et gennemsnit på 2,1 (median 2) efter videoinstruktionen.

Konklusion
Patienterne kan halvere deres plakindeks ved at følge en video ved hjemmetandbørstning, som simulerede, hvordan tandlæger børster tænder.

For at tilgå videoen KLIK HER.

Klinisk relevans:

Tandlæger kan børste tænder. Det kniber lidt mere for vores patienter. Forfatterne fremstillede en video, som demonstrerer, hvordan tandlæger fra Tandlægeskolen i København børster tænder. 26 patienter fik hjemmefra mulighed for at streame videoen, som de fulgte, når de børstede tænder. Patienternes plakindeks faldt med 50 %, efter at de havde fulgt instruktionsvideoen i to uger.