Spytkirtlernes struktur og spyttets funktioner
Denne oversigtsartikel er en gennemgang af spytkirtlernes normale struktur og funktion samt spyttets funktioner. Den bygger både på veldokumenteret viden fra lærebøger og på den nyeste forskning. Den nyeste litteratur er udvalgt fra databasen PubMed primært ved anvendelsen af søgeordene: Salivary gland, saliva, innervation og secretion.
Denne artikel giver et kort overblik over spytkirtlernes anatomiske opbygning, reguleringen af spytsekretionen og selve spytdannelsen samt spyttets betydning for opretholdelse af sunde orale forhold og orofaciale funktioner. Spytkirtlerne inddeles i de store parrede spytkirtler, glandulae (gll.) parotideae, submandibulares og sublinguales, og de talrige små spytkirtler, som ligger submukøst i mundslimhinden.
Spytkirtlerne er opbygget af sekretoriske endestykker (acini) med tilhørende udførselsgange. Spytkirtler, der består af serøse acini, danner et vandigt sekret, mens spytkirtler, der består af mukøse acini, danner et tyktflydende, viskøst sekret. Spytkirtler med både serøse og mukøse acini danner et blandet sekret, hvis konsistens afhænger af bl.a. mucinindholdet. Spytsekretionen reguleres af det autonome nervesystem via reflekser, der igangsættes ved især tygning og smagssansning, men også via impulser fra overordnede centre i hjernen.
Spytdannelsen igangsættes ved binding af neurotransmittersubstanser til receptorer på spytkirtelcellernes overflademembran. Gastrointestinale hormoner kan også påvirke spytdannelsen. Det primære spyt dannes af acinuscellerne og modificeres i udførselsgangen. Det betyder, at det endelige spyt, der secerneres til mundhulen, er hypotont i forhold til plasma. Spyttets væsentligste funktion er at beskytte tænder og slimhinder, men det har også betydning for den initiale fordøjelse, smagsopfattelsen, tygning, desuden dannelse af fødebolus og synkning samt fremmer evnen til at tale.
Klinisk relevans
Det er vigtigt for tandlæger at have kendskab til spytkirtlernes normale struktur og funktion samt spyttets rolle i at opretholde en sund mund. Dette kendskab er nødvendigt for at kunne forstå afvigelser, herunder spytkirteldysfunktion, som kan opstå ved sygdom eller som følge af forskellige former for behandling. Det er også vigtigt i forbindelse med vurdering af, om patienten skal henvises til videre udredning og i forbindelse med behandling og forebyggelse.
The structure of the salivary glands and the functions of saliva
This article provides a brief overview of the anatomical structure of the salivary glands, the regulation of saliva secretion, and the process of saliva formation, as well as the importance of saliva in maintaining healthy oral conditions and orofacial functions. The salivary glands are divided into the major paired salivary glands; the parotid, submandibular, and sublingual glands, and the numerous minor salivary glands located submucosally in the oral mucosa.
The salivary glands are composed of secretory end pieces (acini) with associated ducts. Salivary glands consisting of serous acini produce a watery secretion, whereas those made up of mucous acini produce a thick, viscous secretion. Glands containing both serous and mucous acini produce a mixed secretion, the consistency of which depends in part on the mucin content. Saliva secretion is regulated by the autonomic nervous system via reflexes that are primarily triggered by chewing and taste perception, but also by impulses from higher brain centers.
Saliva formation is initiated by the binding of neurotransmitter substances to receptors on the surface membrane of salivary gland cells. Gastrointestinal hormones can also influence saliva production. The primary saliva is formed by the acinar cells and modified in the ducts. This means that the final saliva secreted into the oral cavity is hypotonic compared to plasma. The main function of saliva is to protect the teeth and mucous membranes, but it also plays a role in the initial digestion, taste perception, chewing, formation of the food bolus, swallowing, and facilitates the ability to speak.