ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Ny viden:

Tandbørstning redder menneskeliv på traumecenter

En million dollars sparet og 16 menneskeliv reddet på et amerikansk hospital, efter man har indført strikt mundhygiejneprotokol. 

Foto: Shutterstock.

På et amerikansk hospital for alvorligt tilskadekomne har man forsøgt at nedbringe antallet af hospitalserhvervede pneumonier (HP) ved at indføre en strikt mundhygiejneprotokol.

Programmet indebærer, at indlagte patienter, der selv er i stand til at børste tænder, får udleveret tandbørste og tandpasta og bliver instrueret i at børste tænder fire gange dagligt i mindst to minutter, mens patienter, der ikke kan gennemføre tandbørstning, får udført professionel tandbørstning fire gange i døgnet i mindst to minutter. Patienter i respirator får udført tandbørstning med tilkoblet sug samt skylning med klorhexidin seks gange i døgnet.

Programmet blev evalueret ved sammenligning af forekomsten af HP blandt indlagte patienter i perioden november-maj 2015-2016 (n = 215) med samme periode året før (inden programmet blev sat i gang) (n = 202).

Antallet af HP faldt fra 52 i 2014-2015 til 26 i 2015-2016 (P < 0,001), og samtidig faldt antallet af dødsfald som følge af HP fra 20 til fire (P = 0,037).

I USA regner man med, at hvert tilfælde af HP koster ca. 40.000 dollars og forlænger patienternes indlæggelse med 7-9 dage.

Forfatterne konkluderer, at det er lykkedes at redde 16 menneskeliv og spare ca. en million dollars ved at opprioritere den relativt enkle, men oversete intervention: tandbørstning.

 

Warren C, Medei MK, Wood B et L. A nurse-driven oral care protocol to reduce hospital-acquired pneumonia. Am J Nursing 2019;119:44-51.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE