ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
5 ting du skal vide:

Patienter med KOL

KOL er den tredjehyppigste dødsårsag i Danmark, og ca. halvdelen af de ramte ved ikke, at de har sygdommen. Her får du 5 forhold, du skal være opmærksom på, hvis du får en KOL-patient i stolen.

Foto: Shutterstock

KOL (KRONISK OBSTRUKTIV LUNGESYGDOM) er karakteriseret ved kronisk inflammation i bronkier og bronkioler samt ved destruktion af elastiske fibre og bindevæv i de gasudvekslende, perifere lungeafsnit, alveolerne. Det medfører progressivt tab af lungekapaciteten, hvilket for patienterne giver sig til udtryk som tiltagende åndenød ved belastning, funktionsdyspnø.

Omkring 320.000 danskere lider af KOL, men ca. halvdelen ved ikke, at de har sygdommen. Grundet den massive underdiagnostik bør alle sundhedspersoner reagere på åndenød og rygehistorik hos deres patienter. Ca. 5.500 dør pga. KOL hvert år, hvilket gør sygdommen til den tredjehyppigste dødsårsag i Danmark. Incidensen stiger med alderen, og KOL ses sjældent hos personer under 40 år.

Livstidsrisikoen for udvikling af KOL hos en storryger anslås til at være 40-50 % mod 10 % for aldrig-rygere.

Få overblik over 5 forhold, du skal være opmærksom på, hvis du får en KOL-patient i stolen:

1.

KOL-behandling består først og fremmest af rygestop og motion. Men derudover kan patienterne indtage inhaleret, langtidsvirkende bronkodilaterende medicin, enten beta2-agonist eller antikolinergika (antimuskarine) alene eller kombineret i én inhalator. En af de almindelige bivirkninger ved de antikolinerge præparater er mundtørhed.

2.

Nogle patienter får inhalationssteroid, som i høje doser disponerer til svampeinfektioner i mund og svælg.

3.

Bærestofferne i inhalationsmedicinen giver lokal irritation, som kan vise sig som belægninger på tunge og gane.

4.

Patienter i behandling med hjemmeilt har ofte bærbart iltudstyr med, hvis de er afhængige af ilten hele døgnet. Normalt kan patienten dog undvære det under tandlægebesøget afhængigt af, hvor hypoxisk vedkommende bliver uden.

5.

Nogle patienter har svært ved at ligge vandret ned i en tandlægestol på grund af besværet vejrtrækning i denne position. Det skyldes ikke KOL isoleret, men at den gennemsnitlige KOL-patient har et BMI på over 25, hvorfor mange er overvægtige og dermed kan have problemer med vandret stilling.

Kilder

Torgny Wilcke, lektor og overlæge i lungemedicin ved Københavns Universitet og Herlev-Gentofte Hospital. LUNGEFORENINGEN. Nøgletal om lungesygdomme. (Set juli 2021) Tilgængelig fra: URL: https://www.lunge.dk/lunger/viden-noegletal-om-lungesygdomme.

Godtfredsen NS. Undersøgelse og diagnostik af kronisk obstruktiv lungesygdom. Tandlægebladet 2019;123:740-3.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE