"Jeg har fået en nærhed med patienterne, som er guld værd"

Siden januar 2025 har Aarhus-bosatte Pernille Lykke Bøtker arbejdet tre ud af ugens fem dage som tandlæge i Samsø Kommunes tandpleje.

TB2025 05 Et Døgn Med Pernille Lykke Bøtker
Pernille Lykke Bøtker er tandlæge i den kommunale tandpleje på Samsø og i Aarhus.
Tekst: Kim Andreasen
06.00

Står op. Pakker en taske, laver te og får morgenmad. Det er onsdag, så jeg skal med morgenfærgen til Samsø, hvor jeg tre dage om ugen fungerer som øens kommunale tandlæge.

07.15

Hopper på cyklen og kører den til færgeterminalen i Aarhus. Jeg bor i den nordlige del af byen, så der er ikke langt. 

07.30

Går ombord på færgen, som sejler 7.45. Overfarten tager en time. Jeg kan sidde i ro og mag og gennemgå dagens patienter og svare på mails. 

08.45

Færgen ankommer til Sælvig på Samsø. Her har jeg en cykel stående, så jeg nemt kan komme til tandklinikken, som ligger i Tranebjerg. Jeg blev ansat i januar 2025, så jeg er 20 timer om ugen på Samsø, og resten af tiden arbejder jeg i mit gamle job i den kommunale tandpleje i Aarhus Kommune. Jeg søgte jobbet som øtandlæge for at få en anderledes hverdag med forskellige opgaver. Når man er den eneste tandlæge, skal man tage sig af alt lige fra små børn til omsorgspatienter. Det giver den alsidige arbejdsdag, som jeg gik efter at få.

09.15

Min klinikassistent Tina og jeg står klar til at modtage dagens første patienter. Før jeg blev ansat, havde Samsø i over et halvt år ikke haft kommunal tandpleje. Jeg kan godt mærke, at der ikke har været en tandlæge her i et stykke tid, men det er rart at have en erfaren klinikassistent, som kender forholdene på øen og beboerne, så vi kan prioritere i opgaverne. Lige nu er der 600 patienter, der gerne vil i stolen på samme tid. 

10.00

Jeg har et par undersøgelser af mindre børn. Pga. efterslæbet har nogle af de yngste børn på Samsø ikke mødt en tandlæge endnu – selv om de er 3-4 år. Første gang de er her, får de lov til at lege med stolen og instrumenterne for at opleve, at det ikke er farligt at gå til tandlæge, og så kommer de tilbage en anden dag til den egentlige undersøgelse eller behandling.

12.30

Vi spiser frokost. 

13.00

Jeg går over på det plejehjem, som ligger lige ved siden af klinikken, hvor jeg skal tilse to patienter – bl.a. en, der har problemer med en protese. 

14.00

Tager fra plejehjemmet ud til et bofællesskab, hvor jeg skal tale med en patient, som skal have fjernet en tand.
Jeg vil gerne tale med ham i omgivelser, hvor han føler sig tryg. 

15.00

Tilbage på klinikken. De første uger af min ansættelse gik med at klargøre klinikken. Nu hvor jeg er kommet
i gang, er der også mange administrative opgaver. Det giver mig en viden og nogle kompetencer, som jeg ikke ville få som almindelig ansat tandlæge i en kommune. Behandler en lille pige, som har caries. Jeg vælger at sætte stålkroner på to af hendes mælketænder.

18.00

Dagens sidste patient er i stolen. En ung pige, der er glad for at have fået en sen tid, fordi hun er midt i eksamensperioden. Jeg oplever, at folk er glade for, at jeg er startet, og generelt synes jeg, at samsingerne gerne vil snakke. Alle kender alle. Det giver en nærhed i min relation til patienterne, som er guld værd. Og ligesom med den kommunale tandpleje er der også kun ét lægehus på Samsø, og lægen og jeg kan ofte bare
sende en sms til hinanden, hvis der er noget, vi skal vende. 

19.00

Forlader klinikken, køber noget aftensmad og tager hen på det værelse, som jeg har lejet, og hvor jeg for det
meste overnatter, så jeg ikke skal bruge for meget transporttid frem og tilbage med færgen.