Flere specialtandlæger i ortodonti på vej
Regeringen vil afsætte penge til at uddanne flere specialtandlæger i ortodonti. Både Tandlægeforeningen og Foreningen for Specialtandlæger i Ortodonti (FSO) roser forslaget. Begge foreninger savner dog ekstra midler til den pressede børne- og ungdomstandpleje.
38 mio. kr. over de næste fire år. Det vil regeringen afsætte til at opjustere antallet af uddannelsesforløb af specialtandlæger i ortodonti fra de nuværende otte til 10 om året.
Forslaget kommer i regeringens forslag til en finanslov for 2025. Selv om initiativet ikke fremgår direkte af lovforslaget, er midlerne ifølge Indenrigs- og Sundhedsministeriet en del af en pulje på 400 mio. kr., som er afsat til generelle initiativer på sundhedsområdet.
Glæde over forslag
Tandlægeforeningen har længe presset på for at få flere specialtandlæger i ortodonti, og formanden for offentligt ansatte tandlæger i Tandlægeforeningen, Stine Mørcholdt, er da også glad for regeringens tiltag.
– Det er et stort skridt i den rigtige retning i forhold til at få dækket de ledige stillinger i kommunerne. Men vi ser også ind i, at behovet for specialtandlæger bliver større i fremtiden. Det er klart, at vi bekymrer os om, hvorvidt det er tilstrækkeligt til at dække behovet. Det tager trods alt tre år at uddanne en specialtandlæge, siger Stine Mørcholdt.
Formanden for Foreningen af Specialtandlæger i Ortodonti (FSO), Inge Aarslev, betegner også forslaget som en god nyhed.
– Det er godt for alle børn, unge og voksne i Danmark med et ortodontisk behandlingsbehov, og godt for alle de kommunalt ansatte specialtandlæger, der arbejder med lange ventelister. En af udfordringerne de næste år bliver så at få kommunerne til at forstå, at det kræver en højere normering af alle faggrupper på de kommunale tandreguleringsklinikker, hvis ventelisterne skal nedbringes, siger Inge Aarslev.
Det er et stort skridt i den rigtige retning
STINE MØRCHOLDT, Formand for OATU
Flere midler til universiteterne
Formanden for FSO pointerer, at et øget optag af specialtandlægestuderende forudsætter øget økonomi til de ortodontiske afdelinger på universiteterne. Flere studerende kræver flere kliniske vejledere og flere akademiske medarbejdere.
Hun peger også på, at universiteterne får gavn af, at der bliver uddannet flere specialtandlæger. I den forbindelse opfordrer hun til, at opjusteringen bliver fulgt op af flere midler til universiteterne.
– Vi har i Danmark en rigtig god videreuddannelse i ortodonti. Den hviler på et solidt forskningsfundament anerkendt i hele verden. Det skal styrkes, hvis vi fortsat skal kunne uddanne dygtige specialtandlæger, siger Inge Aarslev.
Savner ekstra penge til kommunerne
Regeringen lægger ikke umiddelbart op til at tilføre flere midler til en børne- og ungdomstandpleje, som generelt er presset på kapaciteten efter udvidelsen af den vederlagsfrie tandpleje til de 18-21-årige. Det ærgrer både Inge Aarslev og Stine Mørcholdt:
– Mange kommuner er presset efter udvidelsen af den vederlagsfri tandpleje til de 18-21-årige, som bl.a. øger behovet for dyrere behandlinger – herunder særligt fjernelse af visdomstænder. Derfor vil Tandlægeforeningen fortsætte med at kæmpe for flere penge til den kommunale tandpleje, siger Stine Mørcholdt.
Det er ikke lykkedes at få kommentarer fra indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde inden deadline.