Vi har igen fået tænderne på finansloven
Tandlægeforeningen er medlemmernes forening, så du er nødt til at blande dig, så vi sammen kan bestemme vejen frem. Jeg vil gerne opfordre dig til at dukke op og deltage i medlemsdemokratiet, lyder det fra Susanne Kleist i lederen.
Alt for mange af vores børn og unge står på lange ventelister til tandregulering. Det giver udfordringer og frustrationer. Både hos tandlægerne i kommunerne og de mange forældre, hvis børn og unge i værste fald risikerer et dårligere behandlingsresultat, fordi de står på venteliste for længe.
For det er alfa og omega, at vi retter børnenes tænder på det rigtige tidspunkt i forhold til væksten. Det er ikke noget nyt problem. Tandlægeforeningen har igennem mange år gjort politikerne opmærksomme på, at vi har brug for flere hænder til at imødekomme behandlingsbehovet. Ikke mindst fordi flere tandlæger forventes at gå på pension de kommende år.
Derfor glæder jeg mig over, at politikerne har lyttet til os og igen sætter tænderne på finansloven. Helt konkret vil regeringen afsætte 38 mio. kr. til at oprette flere uddannelsesforløb på specialtandlægeuddannelsen i ortodonti i en årrække. Det er markant flere midler end tidligere og betyder to yderligere uddannelsesforløb, så der fremover optages 10 specialtandlæger i ortodonti årligt. Selvfølgelig skal regeringens finanslovsforslag forhandles med de øvrige partier i Folketinget, men vi har tiltro til, at det går vores vej.
Det er naturligvis ikke noget quickfix. Der går nogle år, før vi mærker det ude i kommunerne. Men det er et stort skridt i den rigtige retning til på sigt at nedbringe de lange ventelister. Og Tandlægeforeningen vil naturligvis fastholde presset på politikerne, så de også i de kommende år prioriterer flere midler til området
Det er naturligvis ikke noget quickfix
Jeg er helt overbevist om, at regeringens udspil skyldes en massiv lobbyindsats fra Tandlægeforeningen og Offentligt Ansatte Tandlægers Udvalg (OATU), der så sent som i juli måned opfordrede politikerne til at øge dimensioneringen af uddannelsen. Det er også den tilbagemelding, vi får fra flere ordførere, bl.a. fra Socialdemokratiet og Venstre. Det er ikke én persons værk, men resultatet af et vedvarende pres på mange fronter, hvor vi har gentaget budskabet igen og igen. I de traditionelle medier, på sociale medier og i den dialog, vi løbende har med politikere på Christiansborg. Og det kan kun ske, fordi vi er en stærk forening med dygtige og engagerede mennesker.
Men det er også et godt eksempel på, at det faktisk nytter at engagere sig i fagpolitik. I disse uger løber regionsgeneralforsamlingerne af stablen, og jeg vil gerne opfordre dig til at dukke op og deltage i medlemsdemokratiet. Du kan blive klogere på, hvad der rører sig i din region. Du kan også være med til at diskutere, hvordan vi løser de udfordringer, som standen står over for, og til at bestemme, hvordan fremtidens tandlægeforening skal se ud. For Tandlægeforeningen er medlemmernes forening, så du er nødt til at blande dig, så vi sammen kan bestemme vejen frem. Og du behøver ikke at melde dig til et udvalg for at blive hørt. Du skal blot dukke op på din lokale regionsgeneralforsamling.
Og hvem ved – måske bor der en fagpolitiker i dig?