Få tandlæger uden for EU får dansk autorisation
Selvom antallet af tandlæger uden for EU, der søger autorisation i Danmark, er næsten tredoblet på bare fem år, ender kun et fåtal med at få dansk autorisation. De udenlandske tandlæger er derfor ikke et quickfix som løsning på den massive tandlægemangel, mener Tandlægeforeningens formand.
Hundredvis af tandlæger uden for EU/EØS søger hvert år om dansk autorisation, men kun få kommer gennem nåleøjet og kan få lov at praktisere som tandlæger i Danmark. Det viser tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som Tandlægebladet har fået indsigt i.
Fra 2016 til 2021 søgte 1.043 tandlæger uden for EU/EØS om dansk autorisation, men Styrelsen for Patientsikkerhed, der behandler ansøgningerne, har i samme periode kun godkendt 49 ansøgninger. Til sammenligning modtog Styrelsen i samme periode 249 ansøgninger fra tandlæger fra Norden og EU/EØS og godkendte 217.
Tredobling af ansøgere
Antallet af ansøgere uden for EU/EØS er næsten tredoblet på fem år. De mange udenlandske ansøgere har medført en massiv sagspukkel i Styrelsen for Patientsikkerhed. 659 ansøgere ventede i slutningen af februar på at få behandlet deres ansøgning, og den forventede sagsbehandlingstid er eksploderet til 37 måneder mod 16 måneder før coronakrisen.
Samtidig med, at hundredvis af udenlandske tandlæger står klar til at trække i arbejdstøjet, men må vente i op mod tre år på en afgørelse, skriger både kommunale og private klinikker mange steder i landet på kvalificeret arbejdskraft.
Folketinget har derfor i finansloven for 2022 afsat 23 mio. kr. over de næste to år, der skal nedbringe sagspuklen for sundhedspersonale fra tredjelande. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver ligeledes i et svar til Folketingets Sundhedsudvalg i begyndelsen af februar, at han har besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, som ”skal komme med konkrete løsningsforslag til, hvordan vi fremadrettet indretter autorisationsprocessen for sundhedspersoner fra tredjelande, så vi sikrer en hurtigere og mere smidig proces.”
Løser ikke tandlægemangel
Men selvom det er godt at få speedet processen op, kan de udenlandske tandlæger alene ikke løse den danske tandlægemangel, slår Tandlægeforeningens formand fast.
– Vi vil selvfølgelig gerne have, at de ansøgere, der er kvalificerede, kommer hurtigst muligt gennem systemet og kan trække i arbejdstøjet i Danmark. Og jeg er glad for, at vi har et system, der sikrer, at de udenlandske tandlæger, der får dansk autorisation, også har en faglighed på højde med den danske, så vi sikrer patientsikkerheden, siger Susanne Kleist og fortsætter:
– Men det er så forholdsvis få, der årligt får autorisation, så det er en dråbe i havet og kan ikke stå alene, hvis vi skal den massive tandlægemangel til livs, understreger Susanne Kleist, der derfor mener, at et øget optag på de to tandlægeuddannelser er vejen frem.
HER KOMMER ANSØGERNE FRA
I 2020 modtog Styrelsen for Patientsikkerhed flest ansøgninger fra tandlæger uden for EU/EØS, der var uddannet i disse lande:
- Iran: 146
- Pakistan: 19
- Filippinerne: 17
- Egypten: 10