Detaljen:

Farvel til silikoneaftrykket

Silikoneaftryk
Foto: Thomas Nielsen

Om få år kan den omstændelige baksen med silikone og aftryksskeer være forbi.

Det konventionelle silikoneaftryk vil nemlig være blevet overhalet af den intraorale scanner på størrelse med en tommelfinger.

Og dansk forskning tyder på, at det vil være til gavn for både patienter og behandlere. Intraoral scanning er både mindre tidskrævende, mere præcis og mere behagelig for patienterne.

Danske forskere har undersøgt præparationsgrænsen på 19 patienter, som havde to sammenlignelige kontralaterale præmolarer eller 1.­molarer med indikation for kronebehandling.

Kronen i den ene side blev fremstillet efter intraoral scanning, mens den kontralaterale krone blev fremstillet efter konventionel aftrykstagning.

Undersøgelsen viste, at de digitale aftryk passede en anelse bedre. Samtidig følte de 19 patienter signifikant mindre ubehag ved scanning sammenlignet med konventionel aftrykstagning, og der var også en signifikant forskel på tidsforbruget af de to metoder.

Mens det konventionelle silikoneaftryk tog ca. 18 minutter at lave, tog det digitale aftryk kun ca. fem minutter.

Især ved klinisk svære situationer viste en digital scanning sig at være en fordel, da scanneren bare kunne sættes ind over det berørte område, og så kunne softwaren selv stykke det komplette billede sammen.

Kilde: “Intra-oral scanning in fixed prosthodontics Laboratory and clinical comparative studies”, 2019, Yasser Haddadi, postdoc ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Aarhus Universitet.