ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Ny viden:

Kosten har betydning for udvikling af parodontitis

European Federation of Periodontology har på sin hjemmeside søgt at give et overblik over vores aktuelle viden om kostens betydning for udvikling af parodontitis. Læs de vigtigste konklusioner her. 

Foto: Shutterstock

European Federation of Periodontology har på sin hjemmeside søgt at give et overblik over vores aktuelle viden om kostens betydning for udvikling af parodontitis. Blandt de vigtigste konklusioner kan nævnes: 

En typisk ”vestlig” kost med højt indhold af raffinerede kornprodukter, rødt kød, fede mejeriprodukter, simple kulhydrater og forarbejdede fødevarer er proinflammatorisk, og proinflammatorisk kost medfører forøget risiko for udvikling af parodontitis. 

Derimod er en antiinflammatorisk kost med højt indhold af fibre og mikronæringsstoffer blevet forbundet med nedsat risiko for parodontitis og tandtab. Typiske eksempler på antiinflammatorisk kost er middelhavskost (højt indhold af frugt og grønt, bælgfrugter, nødder, fisk, ekstra jomfru olivenolie og lidt rødvin, mens indtaget af kød, sukker og mejeriprodukter er relativt lavt), Okinawa-baseret nordisk kost (få kalorier, mange antioksidanter og flavonoider, højt indhold af frugt og grønt, lavt indhold af kød, raffinerede kornprodukter, sukker, salt og mættet fedt) samt stenalderkost (højt indhold af protein og fedt, ingen kulhydrater, ingen forarbejdede fødevarer). I undersøgelser har disse kosttyper resulteret i mindsket gingival inflammation trods uændret – eller sågar forøget – plakindeks. 

Forfatterne understreger dog, at forskningsområdet stadig er under udvikling, og at der ikke på nuværende tidspunkt kan udstikkes klare anbefalinger.

Kuzmanova D, Dommisch H. The role of micronutrients in periodontal disease prevention and therapy. European federation of Periodontology 2023. (Set 2023 juli). Tilgængelig fra: URL: https://www.efp.org/publications/perio-insight/the-role-of-micronutrient...

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE