ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
I stolen:

Angste patienter

Mange patienter lider af tandbehandlingsangst og kræver særlig behandling. Derfor er det vigtigt, at du som tandlæge ved, hvordan du skal tackle angste patienter, så de ikke udebliver fra efterfølgende tandbehandlinger. Her får du seks gode råd til næste gang, du har en angst patient i tandlægestolen. 

1. Oplys patienten om, at mange er bange for at gå til tandlægen. Forskning viser, at det er vigtigt at tale åbent om angst, da det kan mindske flovhed, som ofte kan være drivkraften bag angsten. 


2. Angste patienter skal være med til at bestemme behandlingstempo, da det kan afhjælpe følelsen af manglende kontrol. Aftal pauser, håndsignaler og hyppig brug af spejl, hvis patienten har brug for det. Fortæl også patienten, at det er i orden at sige fra. Husk, at patienten er den eneste, der ved, hvornår det gør ondt – også selv om det kan virke fysisk usandsynligt for dig. 


3. Sørg for, du har ekstra tid til at håndtere angste patienter, og hav fokus på, at du skal opbygge et tillidsforhold. Det er ikke alle, der har tålmodighed til angste patienter – det er helt i orden, indrøm det, og henvis til en kollega, der har. 


4. Kommandoen ”træk vejret dybt” hjælper ikke. Forskning viser, at det vigtigste er, at patienten bevarer normal vejrtrækning og ikke holder vejret. Det kræver lidt træning samt opmærksomhed fra klinikassistenterne. I kan evt. benytte musik som hjælp til afspænding.

5. Du kan opfordre patienten til at tage en ven/veninde med til behandlingen, hvis det gør dem mere trygge i starten.

6. Aftal hyppige kontrolbesøg, helst hver 3. eller 4. måned. Det vedligeholder jeres tillidsforhold og opbygger gode vaner. Hvis angsten alligevel dukker op, kan I blot lave en kortere undersøgelse eller tandrensning. Det vigtige er, at patienten kommer.
 

Kilde: Rod Moore, dr.odont., Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Aarhus Universitet.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE