ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Ny viden:

Vandpiberygning er populært - og farligt

Foto: Shutterstock

Rygning på vandpibe har i mange år været meget udbredt i Mellemøsten og er på det seneste blevet meget populært også i Vesteuropa og USA, især blandt teenagere og unge voksne. De skadelige virkninger af vandpiberygning er endnu ikke fuldt belyst; men det, vi ved, er til gengæld alarmerende.

Det er tobak, der ryges i vandpiberne, selv om der ofte er tilsat smagsstoffer som fx jordbær eller æble, og på en enkelt rygeseance af en halv til en hel times varighed kan man nå at inhalere mere end 10 gange så meget røg, tjære og kulilte som ved rygning af en enkelt cigaret. Kuliltekoncentrationerne er faktisk så høje, at de også er til fare for passive rygere, der opholder sig i samme lokale som rygerne.

Vandpiberygning har i kliniske undersøgelser været associeret med bl.a. fødselskomplikationer, hjerte-kar-sygdomme, lungecancer, oral cancer, marginal parodontitis, alveolitis sicca dolorosa og candida-infektion.

I in vitro-undersøgelser har man bl.a. fundet flere genotoksiske skader på lymfocytter og kindslimhindeceller hos vandpiberygere end hos cigaretrygere.

Der er således al mulig grund til at advare sine patienter – og sine børn – mod at hengive sig til vandpiberygning.

 

Ramôa CP, Eissenberg T, Sahingur SE. Increasing popularity of waterpipe tobacco smoking and electronic cigarette use: Implications for oral healthcare. J Periodont Res 2017;52:813-23.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE