ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Tandlæger: Tilsyn øger ikke patientsikkerhed

To ud af tre tandlæger afviser, at det risikobaserede tilsyn har øget patientsikkerheden. I Tandlægeforeningen deler Freddie Sloth-Lisbjerg medlemmernes holdning, og formanden så gerne, det risikobaserede tilsyn forsvandt.

Tekst: Gitte Almer Nielsen

Det risikobaserede tilsyn har ikke øget patientsikkerheden. Så klar er meldingen fra danske tandlæger i en undersøgelse, som Tandlægebladet har lavet, og som knap 1.800 medlemmer af Tandlægeforeningen har svaret på.

Ressourcerne bliver brugt forkert

Tandlæge i Tandlægebladets undersøgelse

To ud af tre tandlæger mener, at det risikobaserede tilsyns betydning for patientsikkerheden er lav, mens kun 4 % vurderer, at tilsynet har øget patientsikkerheden.

I undersøgelsen påpeger flere, at patienternes sikkerhed altid har været et centralt fokus på landets tandklinikker, og at tilsynene nærmest virker omvendt, fordi kravene fjerner fokus fra patienterne.

– Patientsikkerheden på danske tandklinikker er utrolig høj, og tilsyn på alle klinikker øger ikke sikkerheden. Ressourcerne bliver brugt forkert, skriver en tandlæge i undersøgelsen. 

 

Afskaf det
I Tandlægeforeningen deler man medlemmernes holdning. Her er Tandlægeforeningens formand med egne ord ”overbevist om”, at der allerede var en meget høj patientsikkerhed på danske tandklinikker. Alligevel vil han ikke afvise, at det risikobaserede tilsyn har haft en positiv sideeffekt.

– Jeg tror, det har været gavnligt, at vi har fået styr på nogle processer og behandlingsprocedurer. Men det kan man selvfølgelig ikke læse på patientsikkerheden, siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Men, understreger Tandlægeforeningens formand, så er der andre måder at opnå samme resultat, for den kontrollerende tilgang med løftede pegefingre dur ikke. I stedet ser Freddie Sloth-Lisbjerg Den Danske Kvalitetsmodel (DDKM) som løsningen.

– DDKM indeholder de samme elementer, som Styrelsen for Patientsikkerheds målepunkter. Men her er tilgangen lærende, og det er en meget mere fornuftig måde at anvende ressourcer på. Og her taler jeg ikke kun om økonomi, men også tid og energi. Jeg så gerne, at det risikobaserede tilsyn forsvandt.

Af de 99 tilsynsbesøg, som Styrelsen for Patientsikkerhed gennemførte i 2017, vurderede styrelsen, at fem klinikker havde kritiske problemer med patientsikkerheden.

 

 

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE