ANNONCE
Annonce

Tandlæger har succes med rådgivning om rygestop

INTERNATIONALT FORSKNINGSNYT

Tandlæger er gode til at motivere deres patienter til at lægge tobakken på hylden. Det er hovedbudskabet i en ny systematisk oversigt om tandlægers rolle som vejledere i sund livsstil. Oversigten er baseret på syv tidligere publicerede analyser, som hver inddrager adskillige randomiserede kliniske studier. Oversigten viser også, at tandlægerne har succes med rådgivning om rygestop inden for både voksentandpleje og børne- og ungdomstandpleje. Derimod er tandlægernes evner til at få patienterne til at motionere, spise sundere eller drikke mindre alkohol mere sparsomt belyst.

Kommentar ved adjunkt, ph.d. Johanne Kongstad, Odontologisk Institut, Københavns Universitet:
– Det undrer ikke, at tandlæger er gode til at motivere patienterne til rygestop. Vi er efterhånden vant til, at rygning og rygestop er noget, man taler med sine patienter om. Derimod er mange tandlæger nok mere tilbageholdende, når det drejer sig om de andre KRAM-faktorer: kost, alkohol og motion. Men jeg tror, vi skal vænne os til at opfatte mundhulen som en integreret del af organismen og dermed også at tage hånd om de generelle risikofaktorer, vi ser i klinikken. Fx er der en tæt sammenhæng mellem diabetes og marginal parodontitis, og jeg synes på den baggrund, at det vil være naturligt, at danske tandlæger vurderer overvægt og eventuelt spørger til blodsukkerniveau ved deres kliniske undersøgelse af patienter med parodontal sygdom.

Ramseier CA, Suvan JE. Behaviour change counselling for tobacco use cessation and promotion of healthy lifestyles: a systematic review. J Clin Periodontol 2015; 42 (Supp. 16):S47-58.

ANNONCE