ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Styret af det indre kompas

Palle Christiansen har en fortid i grønlandsk politik, og så bliver han stresset, hvis han ikke har gang i en vigtig sag. Derfor blev han en af frontløberne i tandlægernes succesfulde underskriftsindsamling mod Styrelsen for Patientsikkerhed

Tekst: Mette Wallach / Foto: Thomas Nielsen
Dato: 21.02.2018

Hårene rejser sig på Palle Christiansens underarme, da han trykker ”send”. ”Nu er kampen skudt i gang,” tænker han og mærker adrenalinen bruse op gennem kroppen. Det er fredag eftermiddag i slutningen af januar, og han har lige sendt det åbne brev til sundhedsministeren, som han sammen med en gruppe andre tandlæger har skrevet, og som over 2000 tandlæger landet over har underskrevet.

Brevet er skrevet i frustration over de mange retningslinjer og krav, der i de sidste mange år er haglet ned over danske tandlæger. Retningslinjer og krav, der kommer fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

– Styrelsen skulle tilsyneladende sikre patientsikkerhed, men den gør det stik modsatte. For vi har ikke tid til at gøre vores egentlige arbejde: at behandle vores patienter på sikker vis, siger Palle Christiansen, da han efter fyraften sidder ved frokostbordet i sin tandlægeklinik i Græsted og evaluerer den seneste uges begivenheder. Da han havde sendt brevet til sundhedsministeren, sendte han det til samtlige danske medier, og da brevet ramte Ritzau, gik det stærkt.

En fortid i grønlandsk politik
Palle Christiansen har en grønlandsk mor og en dansk far. Derfor har han gennem livet boet både på den store ø mod nord og i Danmark. Da han i 2001 blev færdig som tandlæge, tog han til Grønland for at behandle grønlandske tænder som den første privatpraktiserende tandlæge nord for polarcirklen.

– Under min uddannelse havde jeg fået grønlandsk SU, så jeg følte, at jeg skulle give noget tilbage, siger han og fortæller, at han blev overrasket over, hvor lidt Grønland havde udviklet sig gennem årene.

– Da jeg havde set to tv-aviser, fik jeg nok, siger Palle Christiansen og gik derfor ind i grønlandsk politik.

Sammen med vennen Per Bertelsen stiftede han partiet Demokraterne, og i 2009 blev han finansminister i den grønlandske regering Naalakkersuisut. I 2011 blev han minister for Uddannelse, Forskning og Nordiske Anliggender. Under sin ministertid havde Palle Christiansen tandlægepatienter om aftenen, fordi han ville sikre sig, at hans arme ikke rustede af, som han siger. I 2013 trak Danmark i Palle Christiansen og hans familie. Han ville lægge den politiske kasket på hylden, lovede han dem.

Men der gik ikke længe, før det igen begyndte at gibbe i Palle Christiansens politiske jeg. Han ejer to tandlægeklinikker, et ejendomsselskab og mobilselskab, og derudover har han en kone og tre børn. Med andre ord sidder han aldrig i sofaen og ser fjernsyn.

– Min hjerne skal lave noget, ellers får jeg stress. Og i min verden kan alle problemer løses, når bare man er proaktiv, siger han.

Vi er jo kun mennesker
Det første, han kastede sig over i Danmark, var den nye skolereform, som han på sine børns vegne var meget oprørt over. Han gik derfor ind i uddannelsespolitik. Men Palle Christiansen opdagede også meget hurtigt, hvor meget bureaukrati Styrelsen for Patientsikkerhed havde gennemsyret en dansk tandlæges hverdag med.

– Jeg troede, at der var styr på det i Danmark, at danske tandlæger var fagligt stolte, at patienterne vidste, hvad de kunne forvente, og at det offentlige system holdt sig på sidelinjen. Men administrationen og alle reglerne er stressende. Vi når ikke at få et overblik over alt det, vi skal, før der kommer noget nyt. Vi halser hele tiden bagefter, og vi ved bare, at vi på et tidspunkt kommer til at overse noget. Vi er jo kun mennesker, siger han.

Og han var ikke den eneste, der følte sådan. I Facebook-gruppen Tandlæger flød det med frustrerede kommentarspor, og Palle Christiansen undrede sig over, at ingen gjorde noget ved det.

– De fleste accepterede bare udviklingen, siger han. Derfor reagerede han prompte, da en anden tandlæge foreslog, at tandlægestanden sendte et åbent brev til Styrelsen for Patientsikkerhed, ligesom de praktiserende læger havde gjort det uger forinden.

– Min hjerne skal lave noget, ellers får jeg stress. Og i min verden kan alle problemer løses, når bare man er proaktiv

Patienternes advokat
Palle Christiansen meldte sig frivilligt til at udarbejde et udkast til brevet. Han er nemlig qua sin tid i grønlandsk politik enhver politikers værste mareridt, når han først går i gang. Fra sin tid i Grønland ved han eksempelvis, hvordan man får et budskab ud, så man fra politisk side ikke kan komme udenom det.

– Styrelsen for Patientsikkerhed agerer, som om de har eneret på begrebet patientsikkerhed. De gør os til the bad guys. Hvis vi vinkler sagen sådan, at vi repræsenterer patientsikkerhed til daglig, og at det er det offentliges skyld, at det eksempelvis bliver dyrere for patienterne at gå til tandlægen, så er vi blevet patienternes advokater, siger han og vinklede dermed brevet sådan.

Men Palle Christiansen ved også fra sin ministertid, hvilke veje man skal gå for at få ændret samfundsmæssige forhold. Fx vidste han, at det ikke nytter noget at henvende sig til Styrelsen for Patientsikkerhed med sine frustrationer, når det netop er her, frustrationerne udspringer. I stedet skal man gå direkte til sundhedsministeren. Og så ved han, at man hurtigst muligt skal underrette medierne, så det var, hvad den lille gruppe tandlæger gjorde den fredag eftermiddag i januar. 

Sagen er ikke slut endnu
Og sammen med underskrifterne skyllede opmærksomheden ned over sagen. I ugen, der fulgte, blev Palle Christiansen interviewet til diverse skriftlige medier og var i Go’Morgen Danmark sammen med formanden for Lægeforeningen, der nærer de samme frustrationer over Styrelsen for Patientsikkerhed. Dagen efter blev Palle Christiansen konfronteret af sin første patient, der var overrasket over, at det virkelig var sådan, tandlæger bliver behandlet.

– Bare klø på, sagde han. Og det bekræftede mig i at blive ved med at fastholde, at vi er patienternes advokat i forhold til patientsikkerhed og privatøkonomi, siger han.

De praktiserende læger har fået svar fra sundhedsministeren, der i en pressemeddelelse foreslår otte initiativer mod et bedre samarbejde mellem læger og Styrelsen for Patientsikkerhed. Palle Christiansen undrer sig over den larmende tavshed, når det kommer til tandlægerne.

– Jeg er opdraget til, at man svarer på en henvendelse. Så for vores vedkommende er den her sag ikke slut, siger han og forklarer, at han drømmer om, at det åbne brev gør, at sundhedsministeren forstår tandlægernes signal.

– At hun tager en ægte dialog med Tandlægeforeningen, at vi får en styrelse, der ved, hvad de laver, at kravene i hverdagen giver mening for os, og at kulturen i Styrelsen bliver ændret, så man er med på dialog og lytter til fagpersonalet, siger han.

Og så drømmer han om, at hele tandlægestanden vil stå mere sammen om fremtidige sager og ikke bare lader stå til.

– Jeg drømmer om en fremtid, hvor vi har en skrivelse til Styrelsen hver uge. Så ved de, at de ikke kan undgå os, og at vi skal tages seriøst. På den måde får vi flyttet tandlægeskrækken fra patienterne og ind i Styrelsen, siger han.

Efter interviewet har sundhedsministeren inviteret Tandlægeforeningen og en snæver gruppe af andre organisationer til møde om retssikkerhed og arbejdsforhold for bl.a. tandlæge. Mødet blev afholdt den 21. februar.

Sagen kort

 

I midten af januar 2018 underskrev mere end en tredjedel af landets tandlæger et åbent brev til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), hvor de udtrykte mistillid over for Styrelsen for Patientsikkerhed.

 

Brevet kom i kølvandet på et lignende brev, som praktiserende læger havde skrevet til Styrelsen tidligere på måneden.

 

Mistilliden bunder i de mange regler og krav, Styrelsen for Patientsikkerhed i de sidste mange år har fastsat over for det danske sundhedspersonale.Det gælder inden for områder som journalføring, røntgen og hygiejne.

 

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har præsenteret otte initiativer, der skal genetablere lægers, sygeplejerskers og andre sundhedspersoners tillid til SFPS. Desuden har ministeren senest inviteret en snæver gruppe af organisationer, heriblandt Tandlægeforeningen, til dialogmøde afholdt d. 21. februar.

Citat fra det åbne brev

”Det er med stor beklagelse og en masse frustration, at vi som tandlægestand er nået til et punkt, hvor vi ikke længere kan have tillid til måden, hvorpå STPS administrerer en så vigtig opgave som at sikre patienterne i Danmark den højst tænkelige sikkerhed […] Vi som tandlæger er til for at lave tænder, ikke for at beskæftige kolde hænder.”

Blå bog - Palle Christiansen

Født i 1973 i Taastrup. Hans mor er fra Grønland, og hans far er fra Danmark.

 

Gennem sit liv har han boet både i Grønland og Danmark. 

 

I 2001 blev han færdig som tandlæge og rejste herefter til Grønland, hvor han ved siden af
sit job som tandlæge også gik ind i politik for det politiske parti Demokraterne.

 

I 2009 blev han finansminister i den grønlandske regering Naalakkersuisut, og i 2011 blev
han minister for Uddannelse, Forskning og Nordiske Anliggender.

 

I dag bor han i Græsted med sin kone og tre børn, hvor han også
har sin tandlægeklinik. Han er medlem af Liberal Alliance.

 

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE