ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Internationalt forskningsnyt:

PRF-membraner forbedrer ikke behandling af retraktioner

Der er ikke nogen fordel ved at anvende PRF i behandling af gingivale retraktioner. Det viser ny international undersøgelse. 

Illustration: Mathilde Engård Jensen

Membraner af blodpladerigt fibrin (PRF) er et produkt, der hurtigt og billigt kan udvindes af patientens eget blod, og som i dag anvendes i forbindelse med mange forskellige kirurgiske indgreb.

Ifølge en ny systematisk oversigt og meta-analyse ser det dog ikke ud til, at der er nogen fordel ved at anvende PRF i behandling af gingivale retraktioner (Miller klasse 1 og 2).

Undersøgelsen inddrager syv kliniske studier med i alt 122 patienter. Koronalt forskudt lapoperation (KFL) med indlæg af PRF sammenlignes med andre metoder (KFL alene, KFL + Emdogain, KFL + autologt bindevævstransplantat).

KFL + PRF adskiller sig ikke fra de øvrige behandlinger med hensyn til fæsteniveau eller dækning af retraktionerne. Eneste signifikante forskel er, at der ved behandling med KFL + bindevævstransplantat ses en bredere zone keratiniseret væv end ved behandling med KFL + PRF.

Kommentar ved tandlæge Peter Lindkvist, Colosseumklinikken, København:
– Standardbehandlingen ved gingivale retraktioner er koronalt eller lateralt forskudt lapoperation med indlæg af bindevævstransplantat fra ganen. Den væsentligste ulempe ved denne behandling er, at man påfører patienten et ekstra operationssår i ganen; men morbiditeten ved dette indgreb er nu meget beskeden.

Formålet med indlæg af materiale under den forskudte lap er at understøtte lappen samt at tilføre vækstfaktorer, der kan fremme helingen. Både PRF og bindevæv indeholder vækstfaktorer; men bindevævstransplantatet persisterer længe, mens PRF hurtigt opløses, og det kan være forklaringen på, at PRF i nogle henseender giver dårligere resultater end bindevæv.

Det bør i øvrigt understreges, at der er en lang række faktorer, der har lige så stor betydning for resultatet som valget af indlæg. Fx vævets biotype og defektens bredde.

Behandling af gingivale retraktioner kan være teknisk udfordrende; men det er min erfaring, at gode og langtidsholdbare resultater kan opnås med forskudt lap og indlæg af bindevæv, PRF eller Emdogain.

Moraschini V, Barboza Edos S. Use of platelet-rich fibrin membrane in the treatment of gingival recession: a systematic review and meta-analysis. J Periodontol 2016; 87:281-90.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE