Opgør med rød-gul-grøn kan være på vej
Trafiklyset har fejlet, lyder udmeldingen fra Danske Regioners formand Bent Hansen forud for forhandlinger om en ny tandlægeoverenskomst.

Det er måske snart slut med, at tandlæger skal kategorisere patienterne som røde, gule eller grønne. I alt fald hvis det står til formand for Danske Regioner Bent Hansen. Han mener, at problemet med den årlige rammeoverskridelse på knap 300 mio. kr. i høj grad kan tilskrives trafiklys-kategoriseringen.
– Der er alt for mange gule patienter i forhold til, hvad der var forudsat, og rød-gul-grøn-kategoriseringen har fejlet som økonomisk styringsværktøj. Det er elastik i metermål, siger Bent Hansen til Tandlægebladet.
Man kan selvfølgelig godt ændre de kliniske retningslinjer, men det bliver patienterne jo ikke raske af
Freddie sloth-lisbjerg, formand for tandlægeforeningen
Den køber formand for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisbjerg, dog ikke. If. ham er det Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og han afviser, at rød-gul-grøn-kategoriseringen nogensinde har været ment som et økonomisk styringsværktøj.
– De kliniske retningslinjer er lavet af faglige eksperter, og de definerer klart, hvad vi skal gøre. Dem har tandlægerne fulgt, og det har kostet mere, end Danske Regioner troede, siger Freddie Sloth-Lisbjerg og påpeger, at Tandlægeforeningen fra starten forudså, at der ville mangle mindst 300 mio. kr.
Freddie Sloth-Lisbjerg anerkender, at det er vigtigt for Bent Hansen at overholde økonomien, men understreger, at man ikke kan sikre en fornuftig faglighed, samtidig med at Christiansborg vælger at spare 20 % af rammen.
Pengene skal passe
Uanset hvad skal pengene dog passe fremadrettet, om det så betyder, at retningslinjerne må tilpasses den økonomiske ramme, understreger Bent Hansen.
– På alle sundhedsområder skal man være nidkær i forhold til, at de faglige ambitioner, man har, stemmer overens med de midler, man har afsat. Derfor er det nødvendigt, at der sker noget helt nyt, siger Bent Hansen.
En tilpasning af de faglige retningslinjer står dog ikke øverst på Freddie Sloth-Lisbjergs ønskeseddel.
– Man kan selvfølgelig godt ændre de kliniske retningslinjer, men det bliver patienterne jo ikke raske af, og det er ikke noget, vi vil tage medansvar for. Den ligger i givet fald hos regeringen og Sundhedsstyrelsen, siger han.
Danske Regioners forhandlinger med regeringen om økonomien i sundhedsvæsenet i 2018 var netop skudt i gang ved redaktionens slutning. Forhandlingerne om ny Tandlægeoverenskomst går officielt i gang til august.
Læs hvad tre tandlæger mener om Bent Hansens udfald mod standen i gennem den seneste tid.