ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Voxpop:

Øget brugerbetaling til røde patienter - er det i orden?

"Usolidarisk" og "giver ingen mening". Læs hvad tre tandlæger mener om ændringen af intervaller mellem Fokuserede Undersøgelser.

MATTHIAS KEUM FINNE
Tandlæge, København V

 
Hvad synes du om ændringen?
– Som udgangspunkt har jeg ikke noget imod ændringer, hverken i retningslinjer eller overenskomsten. Men ofte afspejler ændringerne en eller anden form for reduktion i sygesikringstilskuddet, som om det var skattehuller, man lukkede. Ændringens dilemma er, at man samtidig begrænser enkelte patienters muligheder for korrekt behandling.

Har du patienter, der bliver ramt?
– Vi har færre røde patienter end landsgennemsnittet, hvilket formentlig kan forklares ved en større andel unge patienter. Men på trods af det har vi selvfølgelig stadig enkelte røde patienter, som det potentielt vil kunne gå ud over.

Vil du følge retningslinjen?
– Hvis jeg i et behandlingsforløb vurderer, at det er nødvendigt at se patienten oftere, så vil jeg hellere gøre det end at følge retningslinjen. I så fald må jeg bruge overenskomsten på anden vis, så godt jeg kan.

Læs mere: De røde patienter mister tilskud

SUSANNE HVILSHØJ
Tandlæge, Odense
 

Hvad mener du om ændringen?
– Jeg synes ikke, det er godt. Det giver ingen mening.

Kommer det til at ramme nogle af dine patienter?
– Ja, det er helt klart. Og det vil desværre nok være patienter, som har andet imod sig i livet. Det kan være patienter med et handicap eller cancerpatienter. Opbakningen fra det offentlige er vigtig for dem. Og så er der patienter med fx slimhindelidelser. Dem kan jeg have brug for at se igen måske efter 14 dage eller en måned.

Hvilke konsekvenser får det for de patienter?
– Jeg frygter, at det kommer til at gå ud over både deres tandsundhed og deres generelle sundhed. Det kan fx være tilfældet i forhold til dårligt regulerede diabetespatienter.

Vil du indkalde patienter?
– Jeg vil lade min faglige vurdering af behovet for indkaldelse styre, men jeg må så oplyse dem om, at det er uden tilskud.

CHRISTIAN DALBY
Tandlæge, Aarhus

 
Hvad synes du om ændringen?

– Den kommer ikke til at påvirke ret mange af mine patienter, da det er få, vi indkalder til yderligere kontrol indenfor tre måneder. Men det er altid træls med stramninger, fordi det komplicerer tingene, og man bliver nødt til at tænke i paragrafer i stedet for, hvad der er bedst for patienten. Generelt synes jeg, at vi bruger mere og mere tid på at forholde patienten til økonomi, og det tager meget fokus fra det forebyggende og behandlingerne.

Er det problematisk, de røde patienter får mere brugerbetaling?
– Man rammer en patientgruppe, som i forvejen er dårligere stillet, og nu bliver de så endnu dårligere stillet. Det er ikke særligt solidarisk. Da det ikke drejer sig om så mange, så kan man sætte spørgsmålstegn ved, hvor mange penge man egentlig sparer ved det her.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE