ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Ny viden:

Ny trend til fare for tandsundheden

Naturlige, ubearbejdede ingredienser, som du har derhjemme. Det kan måske lyde harmløst for mange. Men en ny tendens med hjemmelavede tandpasta kan være til fare for tandsundheden. Det viser en ny undersøgelse.

Foto: Shutterstock

En af tiden trends, som er blevet forstærket under coronakrisen, er at lave sine egne produkter som fx øl, tonic eller tomatketchup. Mange mennesker er også begyndt selv at lave kosmetiske produkter som shampoo, cremer og ansigtsmasker. Det kan alt sammen være udmærket og måske endda både bæredygtigt og resursebesparende. Men franske forskere advarer nu kraftigt imod hjemmelavet tandpasta.

Forskerne har søgt på internettet med søgeordene ”homemade toothpaste” og ”natural toothpaste” og fundet ikke mindre end 84 forskellige opskrifter på hjemmelavet tandpasta. Nærmere analyse viste, at ingen af opskrifterne indeholdt fluorid, hvilket er uheldigt fra et cariesprofylaktisk synspunkt. 80 % indeholdt heller ikke noget skummemiddel, skønt skummemidler medvirker til at væde tandoverfladerne, opløse produkterne i munden og løsne plak og debris.

Til gengæld indeholdt mange af opskrifterne trækul, ler eller gurkemejepulver, der alle kan indeholde høje koncentrationer af bly og andre tungmetaller. De fleste af tandpastaerne er komplicerede at fremstille i et almindeligt køkken, og mængdeangivelserne er generelt upræcise med vendinger som ”en teskefuld” eller ”a pinch” (som kan være alt fra det, man kan tage mellem tommel- og pegefinger, til en halv nævefuld).

Endvidere er det umuligt at vurdere de færdige produkters abrasivitet og mulige kontamination med mikroorganismer.

På baggrund af disse forhold fraråder forfatterne forbrugere at anvende disse produkter, og de opfordrer sundhedspersoner til at være opmærksomme på problemet og orientere deres patienter om farerne ved hjemmelavet tandpasta. 

Kilde

Couteau C, Doméjean S, Lecoq M et al. A study of 84 homemade toothpaste recipes and the problems arising from the type of product. Br Dent J 2021; https://doi.org/10.1038/s41415-021-2736-2 [Online ahead of print].

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE