ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Formandskandidat:

Mød Palle Christiansen

En mere offensiv linje er kernen i Palle Christiansens vision for Tandlægeforeningen. Få hans bud på de 10 spørgsmål, som Tandlægebladet har stillet alle tre formandskandidater.

Tekst: Trine Ganer / Foto: Thomas Nielsen
Dato: 16.10.2018

1.

Hvorfor stiller du op?
- Fordi jeg mener, at der er brug for en mere offensiv linje udadtil. Vi skal køre i to spor, hvor vi på den ene side er i dialog, mens vi på den anden side sætter vores egen dagsorden. Vi har ventet for meget på, at der kom udspil fra andre, som vi så har reageret på. Vi skal være mere offensive. Nu ved vi fx, at der kommer et udspil til en ny model for tandplejen til foråret. Der bør vi komme med et alternativt udspil nogle uger forinden, hvor vi kommer med vores bud på en indretning af tandplejen, hvor den høje tandsundhed bibeholdes. På den måde tager vi dagsordenen, og man vil kunne se forskellen på vores og ministerens. Vi kender patienternes behov. Det skal vi slå på. 
 

2.

Hvad er det første, du vil gøre, når du sætter dig i formandsstolen?
- Jeg vil lægge en kæmpe arbejdsindsats. Jeg er helt klart den, der er mindst inde i, hvad der foregår internt i Tandlægeforeningen. Og det skal jeg have læst op på og sætte mig ind i. Derefter kan jeg komme med mine nye idéer.
 

3.

Hvordan vil medlemmerne konkret kunne mærke, at du er blevet formand? Hvad bliver anderledes – om noget?
- Forhåbentlig vil de kunne se, at Tandlægeforeningen bliver mere dagsordensættende end før. De vil kunne se, at vi er mere synlige med skarpe synspunkter. Jeg vil arbejde på en mere demokratisk opbygning af organisationen, hvor medlemmerne inddrages mere. Fx mener jeg, at alle formandsvalg skal afgøres ved urafstemning.
 

4.

Er det de rette ydelser, der tilbydes medlemmerne i dag? 
- Der skal flere kurser ud lokalt, så medlemmerne føler, at der kommer noget til deres område, og så de ikke skal køre for langt, når foreningen holder arrangementer.
 

5.

Hvordan skal Tandlægeforeningen få indflydelse på modellen for fremtidens tandpleje?
- Vi skal sidde med ved bordet. Og så skal vi sige meget klart, hvor vi er uenige, når vi sidder der. Det er vigtigt, at vi få referatført uenigheden. Og så mener jeg, at vi skal gå ud med vores eget bud på en model. 
 

6.

Samarbejde med politikere og myndigheder: ”Dialog” eller "Vi trækker os!”? 
- Vi skal være med. Og jeg tror i øvrigt, at ministeren er ret ligeglad med, om vi går eller bliver. Hvis man vil vinde en boksekamp, hjælper det ikke, at man forlader ringen.
 

7.

Mange medlemmer ønsker, at Tandlægeforeningen får et bedre omdømme. Hvordan vil du arbejde for det?
- Vi har ikke mange point i banken lige nu. Da jeg meddelte patienterne, at jeg gik ud af særloven, var patienterne ligeglade med, at de mister det offentlige tilskud. De har tillid til mig som tandlæge, og det er det, der betyder noget for dem. Vi skal benytte os af, at vi har tårnhøje point hos patienterne. 
 

8.

Skal Tandlægeforeningen fortsat være foreningen for alle tandlæger? Hvis ja: hvordan vil du i givet fald sikre det?
- Ja, foreningen skal fortsat være for alle tandlæger. Hvis jeg bliver formand, vil jeg arbejde for ordentlige forhold for alle. Vi skal have et opgør med regeltyranni, og det vil gavne alle uanset, hvor de arbejder. Og så skal alle medlemmer opleve at blive venligt modtaget, når de ringer til Tandlægeforeningen. De skal ikke føle sig til besvær, og ingen skal behandles ringere end andre. Alle skal føle sig lyttet til.
 

9.

Tandlægeforeningen: Fagforening eller sundhedsorganisation?
- Tandlægeforeningen skal være det hele. Vi skal kunne bruges i enhver tænkelig sammenhæng. Vi har været alt for eftergivende. Når medierne og politikerne hører noget fra os, skal vi være hurtigere og skarpere. Tandlægeforeningen skal være konfronterende og ikke indgå kompromiser med fx HK. Man er generelt for eftergivende. Man skal køre flere sager. Det skal være sådan, at når HK får et brev fra Tandlægeforeningen, skal de blive bange. 
 

10.

Hvordan mener du, at de 1,4 mia. kr. til tandplejen bruges?
- Rammen er latterligt lille. Jeg synes, at vi skal arbejde for, at fremtidens tandpleje er 50 % brugerfinansieret. Hvorfor skal vores patienter stilles svagere end de patienter, der skal til lægen? Hvis man kigger til Sverige, kan man se, at det sagtens kan lade sig gøre at øge det offentlige tilskud til tandbehandling. Det skal vi kæmpe for også sker i Danmark. Og så må vi aldrig indgå en aftale, hvor der står, at vi selv skal betale pengene tilbage, hvis rammen er brugt. Det er helt sort. Prøv at forestil dig en kræftafdeling, hvor man skulle betale, hvis der kom flere kræftpatienter end forventet. Den forskelsbehandling skal ophøre.

 

Fakta

Palle Christiansen var et ubeskrevet blad inden for fagpolitik i Tandlægeforeningen, indtil han for få uger siden blev valgt ind som nyt medlem af bestyrelsen i Region Hovedstadens Tandlægeforening. Han er næstformand i foreningen Memeta (Meget Mere Tandsundhed), som blev stiftet i protest mod særloven i foråret, og aktiv debattør i Facebook-gruppen Tandlæger. Palle Christiansen er tidligere medlem af Grønlands Landsting og har bestredet forskellige ministerposter i den grønlandske regering i årene 2009-2013, hvor han blandt andet var  finansminister. 

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE