”Jeg frygter, hvad der sker, når kæderne sælges videre
Vi afgiver som faggruppe uigenkaldeligt indflydelse på, hvordan vores branche skal udvikle sig, mener Thomas Guldborg, der som hovedparten af deltagerne i Tandlægebladets undersøgelse er negativt stemt over for kædernes indtog

THOMAS GULDBORG / 44 ÅR / KLINIKEJER / AARHUS
– Uvisheden er det værste. Når kæderne kommer ind med fremmed investorkapital i ryggen, afgiver vi som faggruppe uigenkaldeligt indflydelse på, hvordan vores branche skal udvikle sig. For én ting er status lige nu. Selv om vi har haft kæder i flere år, er det jo ikke det rene ragnarok. Men jeg frygter virkelig, hvad der sker, den dag kæderne sælges videre. Hvis kæderne kommer til at sidde på en stor del af branchen, er det et helt erhverv, der risikerer at blive handlet videre en bloc til nogle investorer, som vi ikke ved hvem er og hvad står for. Hvem ejer den klinik, du på papiret står som ejer af? Hvilke krav vil det medføre fra den nye ejer? Det ved ingen. Og du kan jo ikke købe din klinik tilbage, hvis du først har solgt.
– Jeg erkender, at der på visse klinikker kunne være et behov for mere professionalisering, men det kan gøres på andre måder end ved at lade andre end tandlæger bestemme. Der er uden tvivl brug for et skærpet fokus på drift nu og fremover. Men jeg mener ikke, at der er brug for kæderne og ekstern kapital for at drive den udvikling. Det er allerede i gang med nye generationer af tandlæger, der søger ind i større klinikfællesskaber.”Vi afgiver som faggruppe uigenkaldeligt indflydelse på, hvordan vores branche
skal udvikle sig
– Jeg forventer, at der kommer et meget større fokus på markedsføring med kædernes indtog. Og det bekymrer mig. Mange af de klinikker, der ikke er i kæder, vil være tvunget til at opgradere deres markedsføring for at kunne matche kædernes, og det mener jeg ikke er i hverken tandlægernes eller patienternes interesse. Jeg frygter, at patienterne vil opleve, at vi sælger varer. At vi handler med ting. Og det vil skabe en større distance, utryghed og stress i forholdet mellem patienterne og tandlægen.
– Jeg ønsker ikke at sælge til en kæde. Har man som tandlæge først én gang afgivet sin suverænitet, får man den ikke tilbage. Jeg synes, at man skal tænke sig rigtig godt om i forhold til, hvad man vil lægge ydernummer til.
UNDERSØGELSE
Tandlægebladet gennemførste i december 2016 en undersøgelse om holdningen til kædernes indtog blandt Tandlægeforeningens medlemmer.
1.468 ud af 4.651 besvarede spørgeskemaet - dvs. 32 %.
62 % er negative / 11 % er positive / 28 % er hverken eller.
Læs også:
Flertal af tandlæger bekymrede over kæderne
"Generationstyveriet er fuld gang
"Hvad bliver der af den offentlige debat?
"Jeg forstår ikke frygten for kæderne"