ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

”Jeg forstår ikke frygten for kæderne

Tandlæge Per Bergmann kan ikke se, at der skulle være større risiko for, at tandlæger skal gå på kompromis med deres faglighed, når de er ansat i en kæde. Han er blandt det positive mindretal i Tandlægebladets undersøgelse af medlemmernes holdning til kæderne.

Tandlæge Per Bergmann
WIN-WIN-WIN
Både klinik, tandlæge og patienter får gavn af den professionalisering, som kæderne bidrager med, mener tandlæge Per Bergmann fra København, der har solgt 49 % af sin klinik til Tandlægen.dk.
Tekst: Trine Ganer / Foto: Thomas Nielsen

Jeg forstår ikke frygten for kæderne. Kæderne vil være med til at professionalisere klinikkerne. I kraft af den centrale administration vil man hurtigt kunne omsætte ny viden og nye lovkrav til dagligdagen. Det vil være til gavn for både den enkelte klinik, tandlægen og patienterne.

Presset for at skabe overskud, kan jeg ikke se skulle være større, fordi det er nogle andre, der ejer kapitalen. Uanset om ejeren er en tandlæge eller en fæl kapitalist, vil begge have samme interesse i et passende afkast af den investerede kapital. Og er der planer om at videresælge den samlede kæde på et tidspunkt, har de nuværende ejere ingen interesse i at udsulte klinikkerne investeringsmæssigt. Tvært imod. Det har vi allerede mærket hos os, hvor vores klinik nu skal have to nye scannere, mens en anden klinik har fået installeret et mikroskop til optimering af rodbehandlinger.

”Om en tandlæge har etik og moral har intet at gøre med ejerstruktur

Min praktiske dagligdag er præcis den samme efter at vi har solgt til en kæde, når man ser bort fra de store investeringer. Hvor jeg før var ejer, er jeg nu en slags administrerende direktør og håndterer alt om ansættelse, løn til de ansatte, materialevalg, valg af dentallaboratorie etc. Hvis kæden sælger til en ny ejer – en kapitalfond fx – og mine holdninger og etik ikke er forenelige med den nye ejers, vil jeg blot kunne tage mit gode tøj og gå. Det er ikke anderledes end i andre ansættelsesforhold.

Jeg forstår ikke frygten for, at tandlæger skal gå på kompromis med deres faglighed, når de er ansat i en kæde. Det er i mine øjne forkvaklet. Uanset om du er selvstændig tandlæge, eller om du har solgt din sjæl til en tandlægekæde, så hviler det fulde faglige ansvar på dig – både juridisk og moralsk. Om en tandlæge har etik og moral har intet at gøre med ejerstruktur.

Jeg tror ikke, at tandlægers lønninger kommer til at blive påvirket af kædernes indtog. Det er udbuddet af tandlæger, der bestemmer ansatte tandlægers lønninger, ikke ejerstrukturen.

UNDERSØGELSE

 

Tandlægebladet gennemførste i december 2016 en undersøgelse  om holdningen til kædernes indtog blandt Tandlægeforeningens medlemmer.

 

1.468 ud af 4.651 besvarede spørgeskemaet - dvs. 32 %.

 

62 % er negative / 11 % er positive / 28 % er hverken eller.

Læs også:

Flertal af tandlæger bekymrede over kæderne

"Hvad bliver der af den offentlige debat?

"Jeg frygter, hvad der sker, når kæderne sælges videre"

"Generationstyveriet er i fuld gang

Kommentarer

1 Kommentarer

Kære kollega Du har sandsynligvis ret i mange af dine synspunkter i forhold til din egen situation, som førstegangs sælger - og nogle af forholdene vil i bedste fald også gælde ved salg nummer to. Men da hele ideen for Tandlægen.dk er at kapitalisere og geare økonomien op til salget til en kapitalfond, så vil det gælde, som en naturlov, at køber to og i hvert fald senere i forløbet køber tre, vil skulle påvirke driften, for at få tjent sin investering hjem og samtidig kunne producere et overskud. Og naturligvis vil det gælde at ejeren vil stille krav til drift og økonomi. Når man således driver en tandlæge klinik, hvor økonomien er det vigtigste, så vil det selvfølgelig påvirke arbejdstiden,kvalitet, arbejdsforhold, løn og andet. Alle forhold der vil påvirke den danske tandpleje. Men du går selvfølgelig " home free".
ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE