Flertal af tandlæger bekymrede over kæderne

Usikkerhed, frygt og bekymring. Det er de følelser, der går igen hos de fleste danske tandlæger, når de ser på kædernes indmarch i branchen netop nu.
62 % af dem, der har deltaget i en spørgeskemaundersøgelse fra Tandlægebladet, er negativt stemt over for kædernes indtog, 11 % er positive, mens ca. en tredjedel hverken er positive eller negative. 1.468 har deltaget i undersøgelsen.
Bekymringen går især på, om det er muligt at holde den tandlægefaglige fane højt, når driften er underlagt ejere, der alene er i det for profittens skyld.
- Jeg er bekymret for branchens fremtid. Særligt på patienternes vegne. Jeg frygter, at det snarere vil være krav om mersalg end tandsundhed, der styrer på kædeklinikkerne, siger klinikejer i Nykøbing Falster, Cathrine Lykke Hagstrøm, der har deltaget i undersøgelsen.
UNDERSØGELSE
Tandlægebladet gennemførste i december 2016 en undersøgelse om holdningen til kædernes indtog blandt Tandlægeforeningens medlemmer.
1.468 ud af 4.651 besvarede spørgeskemaet - dvs. 32 %.
62 % er negative / 11 % er positive / 28 % er hverken eller.
Uvisheden bekymrer
Uvisheden i forhold til, hvad der vil ske, hvis kæderne sælges videre til fx en kapitalfond, er også gennemgående hos mange af de bekymrede. Én af dem er 44-årige Thomas Guldborg, der er klinikejer i Aarhus.
- Hvis kæderne kommer til at sidde på en stor del af branchen, er det et helt erhverv, der risikerer at blive solgt videre en bloc til nogle investorer, som vi ikke ved hvem er og hvad står for, siger han.
Læs hele interviewet med Thomas Guldborg her.
En anden af de skeptiske er Bjørn Haulrig, der er klinikejer i Fredensborg. Han er 56 år, og har ifølge eget udsagn 10-15 år tilbage på arbejdsmarkedet, og han er derfor ikke bekymret på egne, men på yngre kollegaers vegne.
- Mange af de klinikejere, der sælger til kæderne, er på vej på pension inden for få år. De når formentlig ikke at mærke piskesnerten fra de nye ejere. Det er de yngre tandlæger, der skal overtage efter dem, der kommer til at betale prisen for kædernes indtog, siger Bjørn Haulrig.
Læs hele interviewet med Bjørn Haulrig her.
Forstår ikke frygten
En del af de adspurgte tandlæger, ser dog mere optimistisk på en fremtid, hvor kædeklinikker bliver mere udbredte. Per Bergmann fra København har for nylig solgt en andel af sin klinik til Tandlægen.dk, og han forstår ikke frygten for kæderne.
- Jeg forstår ikke frygten for, at tandlæger skal gå på kompromis med deres faglighed, når de er ansat i en kæde. Om en tandlæge har etik, har ikke noget at gøre med ejerstruktur, siger han.
Læs hele interviewet med Per Bergmann her
Læs også:
dinTANDLÆGE dropper kædeplaner
Tandlægen.dk satser på hurtig milliardhandel
1 Kommentarer