ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Isninger i tænderne:

Få et hurtigt overblik over, hvad du bør vide

Skarpe, isnende smerter i tænderne er en af de hyppigste årsager til, at patienter søger tandlæge i utide. I Sverige er det omkring 80 % af den voksne befolkning, der indimellem rammes af tilstanden, og 25 % har problemer med isninger en gang om ugen eller endnu hyppigere. Få et hurtigt overblik over, hvad du bør vide om isninger i tænderne. Guiden er baseret på et nyt svensk faktablad om emnet.

Tekst: Bearbejdet af tandlæge, dr. odont. Bjarne Klausen
Dato: 11.10.2017

BAGGRUND
 

Guiden er baseret på et svensk faktablad fra Internetodontologi.se. Se det svenske faktablad her

Hvorfor isner det?

 • Ifølge den hydrodynamiske smerteteori er det væskestrømninger i dentintubuli, der forårsager de isnende smerter. Histologiske undersøgelser har vist, at hypersensitiv dentin har mange flere åbne dentinkanaler end normal dentin, og at dentintubuli desuden har dobbelt så stor diameter som normalt.
 • Væskestrømninger i dentinen kan fremkaldes af termiske, mekaniske/taktile, osmotiske, kemiske eller elektriske stimuli. 80 % af patienterne angiver kulde som den udløsende faktor.
 • Dentintubuli kan blottes som følge af tandbørsteskader, marginal parodontitis, parodontalbehandling, fyldningsterapi eller traumer.

   

Differentialdiagnoser

Patienter med isningssymptomer skal undersøges omhyggeligt, så andre smerteårsager som fx caries, fyldningsdefekter, erosioner, infraktioner, traumer eller blegningsskader kan udelukkes.
 

Kausal behandling

 • Hvis årsagen er tandbørsteskader: Instruktion i hensigtsmæssig tandbørsteteknik og skift til blød tandbørste, som evt. dyppes i lunkent vand inden brug.
 • Hvis årsagen er hyppigt indtag af sure produkter: Kostvejledning.

   

Symptombehandling
 

Desensibilisering af nervefibre

 • Kaliumsalte depolariserer exciterede nerver og reducerer dermed smerten.
 • Kaliumnitrat indgår fx i følgende tandpastaprodukter: Sensodyne Original, Sensodyne Vital, Sensodyne Extra Fresh.
   

Blokering af åbne dentinkanaler

Herved forhindres de væskebevægelser, der udløser smerten.

 • Fluorider blokerer dentinkanalerne gennem udfældning af calciumfluorid på tandoverfladen. Fluorlak med højt fluoridindhold kan appliceres to til tre gange med en uges mellemrum.  Fx Fluor Protector S (Ivoclar Vivadent), Profluorid Varnish (Voco), Bifluorid 10 (Voco), Duraphat (Colgate). Tandpasta med tinfluorid kan også have en lindrende effekt.
 • Calcium-natrium-fosfosilikat (NovaMin®) blokerer gennem udfældning af calciumfosfat. Virkning indtræder først efter et par ugers brug. Indgår fx i Sensodyne Repair and Protect
 • Arginin er en positivt ladet aminosyre, som binder sig til den negativt ladede dentinoverflade og danner et calciumholdigt lag. Virker efter kort tids brug. Indgår fx i Colgate Sensitive Pro-Relief.
 • Laserbehandling menes også at blokere dentinkanalerne; men virkningsmekanismer er ikke afklaret.
 • Dentintubuli kan desuden blokeres med fyldningsterapi (glasionomer, kompomer, adhæsiv, resin eller primer). Kan give lindring i op til seks måneder.
   

Der er god evidens for brugen af tandpasta med kaliumsalte, tinfluorid, calcium-natrium-fosfosilikat og arginin. Der er rimelig evidens for brugen af Er:YAG, Nd:YAG og GaAIA lasere.

 

Kilder

Johanson C. Ilande tänder. www.internetodontologi.se (opdateret 2017-06-16).

 

Bae JH, Kim YK, Myung SK. Desensitizing toothpaste versus placebo for dentin hypersensitivity: a systematic review and meta-analysis. J Clin Periodontol 2015;42:131-41.

 

Bader J, Balevi B, Farsai P et al. Lasers may reduce pain arising from dentin hypersensitivity. JADA 2014;145:e1-2.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE