ANNONCE
Annonce
Voxpop:

Er der blevet for meget kontrol for kontrollens skyld?

Tandlægeforeningen vil hjælpe minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, med at rydde op i unødvendigt bureaukrati. Tre tandlæger giver her deres bud på, hvilket krav de finder mest meningsløst. 

Michael Secher, klinikejer, København

Har kravene til dokumentation udviklet sig til kontrol for kontrollens skyld?
– Ja! Dokumentationsmodeller fritager folk fra at tænke selv. Og du bruger en uhyggelig bunke tid. I stedet bør man stole på, at folk kan det, de har lært. De har brugt fem år på deres uddannelse. Så hvis du er i tvivl, om folk kan lave tænder, så start der, gør uddannelsen bedre. De, der sidder og laver reglerne, DJØF’ere, har ikke den fjerneste idé om, hvad man laver på en tandlægeklinik, og hvordan den fungerer.

Hvad er det mest meningsløse krav?
– Røntgenkontrollen. Man bruger tid på at tage et røntgenbillede og gemme det for at vide, om der er noget galt, hvilket er himmelråbende idiotisk. Hvis røntgenbillederne ikke er gode, så kasseres de, og hvis de ofte kasseres, så er der jo noget galt, og det må man få rettet.

Har du et råd, du vil give til ministeren?
– Lad være med at overdrage enhver form for tankevirksomhed til folk, der er økonomer og jurister. De er gode til tal – ikke til tænder. Find nogle fagfolk – snak med Tandlægeforeningen, PTO – og lyt.

 

Lilian Nicolaisen, privatansat tandlæge, Nordborg

Har kravene til dokumentation udviklet sig til kontrol for kontrollens skyld?
– Ja, det synes jeg. Der er meget snak indbyrdes, og det fylder meget på klinikken, at vi føler, vi skal leve op til kravene. Men det er jo for at fange de brodne kar. For os er det bare naturligt at efterleve kravene.

Hvad er det mest meningsløse krav?
– At vi skal pakke undersøgelsesinstrumenter og curetter, der bruges invasivt, sterilt, hvorefter vi tager handsker på og lægger dem op på en bakke – for så er det jo ikke sterilt længere. Det giver ingen mening.

Har du et råd, du vil give videre til ministeren?
– Det kunne være interessant for hende at komme og se, hvordan kravene fungerer på klinikkerne. Så ville hun nok være fornuftig nok til at lave om på det, som ikke fungerer i praksis.

 

Karen Borchert, klinikejer, Roskilde

Har kravene til dokumentation udviklet sig til kontrol for kontrollens skyld?
– Ja, jeg synes, der er meget kontrol for kontrollens skyld. Vi er jo bange for at blive kontrolleret, så vi er meget omhyggelige med journalføring, og så tager det administrative fokus fra patienterne.

Hvad er det mest meningsløse krav?
– Kravene til vaskemaskiner. Og hver gang der bliver stillet et nyt krav, er det en merudgift. Man er nødt til at lønne mere personale for at klare de administrative opgaver og eksempelvis indpakning af alle instrumenter.

Har du et råd, du vil give videre til ministeren?
– At man principielt kun skal dokumentere, hvis der er noget galt, og ikke spørge ind til ting, som ikke er relevante for patienten – kun for at få udfyldt journalen korrekt.

 

Kommentarer
ANNONCE