ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Video:

Det skal du vide om mundsvælgcancer

Der er en markant stigning i antallet af danskere, der får cancer i mandler og tungerod. Tandlægen er en vigtig aktør i forhold til tidlig opsporing. Hør hvad læge, ph.d. Hani Ibrahim Channir mener, at tandlæger bør vide om mundsvælgcancer.

 

Tekst: Gitte Almer Nielsen
Dato: 15.04.2018

Mundsvælgcancer er steget markant de seneste 2 årtier - en udvikling, der tilskrives human papillomvirus (HPV). I en undersøgelse fra Righospitalet, som omfattede 1.500 patienter med cancer i mandler og tungerod, skyldtes knap totredjedele af tilfældene HPV. Det forventes, at antallet af patienter, der årligt diagnosticeres med mundsvælgcancer i Danmark, overstiger antallet af patienter med cancer i livmoderhalsen.

Tandlægen spiller en vigtig rolle i forhold til at opdage cancer i mundsvælget i tide og sende patienten videre til yderligere udredning til praktiserende speciallæge i øre-næse-hals eller alternativt direkte til øre-næsehalskirurgisk afdeling på ethospital. 

Tre ting tandlæger bør vide om mundsvælgcancer - interview med læge, ph.d. Hani Ibrahim Channir

 

 

 
 

Ifølge Sundhedsstyrelsens pakkeforløb for hoved- og halscancer skal tandlægen være opmærksom på følgende faresignaler: 

Cancer i mundhule- og oropharynx

  • Sår uden heling

  • Synlig eller palpabel tumor i mundhule eller svælg

 

Metastaser på halsen

  • Forstørrede lymfeknuder på halsen uden infektiøs eller anden benign forklaring

  • Cyste lateralt på hals hos patienter ældre end 40 år

Tandlæger der kommer i kontakt med patienter, som frembyder faresignaler på mundsvælgcancer, skal viderehenvise patienten til praktiserende speciallæge i øre-næse-hals eller alternativt direkte til øre-næsehalskirurgisk afdeling på Sygehus/Hospital.

 

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Emner