ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Ny viden:

Den er god nok: Tandbørstning forebygger marginal parodontitis

Ny undersøgelse konkluderer, at tandbørstning to gange hver dag er et effektivt middel til kontrol af de to mest udbredte sygdomme i mundhulen.

Tekst: Tandlæge, dr. odont. Bjarne Klausen / Foto: Shutterstock

De fleste tandlæger anbefaler rutinemæssigt deres patienter at børste tænder for at undgå at få marginal parodontitis. Men faktisk er sammenhængen mellem tandbørstning og udvikling af marginal parodontitis betydeligt dårligere belyst end sammenhængen mellem tandbørstning og udvikling af caries, fordi den fortrinsvis støtter sig på tværsnitsundersøgelser, der strengt taget ikke siger noget om årsagssammenhænge. Nu råder en finsk kohorteundersøgelse imidlertid bod på den mangel.

I undersøgelsen indgik data for 1.025 voksne personer, som havde deltaget i to store befolkningsundersøgelser med 11 års mellemrum. 678 af personerne angav ved begge lejligheder, at de børstede tænder mindst to gange daglig, og forskerne antog derfor, at de også i perioden imellem de to undersøgelser havde været flittige med tandbørsten. De 678 personer havde i løbet af de 11 år betydeligt mindre tilvækst i antallet af tænder med patologiske pocher end de øvrige deltagere.

Forfatterne konkluderer, at tandbørstning to gange hver dag er et effektivt middel til kontrol af de to mest udbredte sygdomme i mundhulen.

 

Joshi S, Suominen AL, Knuutila M et al. Toothbrushing behaviour and periodontal pocketing: An 11-year longitudinal study. J Clin Periodontol 2018;45:196-203.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE