ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Corona-retningslinje kan koste klinikejere dyrt

Det er både dyrt og urimeligt, når samme retningslinje for gravide bliver trukket ned over hele sundhedsvæsenet. Det mener Susanne Kleist og peger på, at tandpersonalets risiko for at blive smittet med COVID-19 er minimal. Formanden for Tandlægeforeningen vil derfor have Sundhedsstyrelsen til at ændre reglerne for gravide på tandklinikker.  

 

Tekst: Mette Wallach / Foto: Shutterstock.
Dato: 21.12.2020

Det kan blive dyrt for en klinikejer, hvis en privatansat tandlæge er gravid.

Tandplejepersonale skal nemlig – ligesom alt andet sundhedspersonale – allerede gå fra i graviditetsuge 28 pga. risiko for komplikationer ved COVID-19.

Det fastslår Sundhedsstyrelsen i rapporten 'Personer med øget risiko ved COVID-19' fra september 2020.

Sundhedsstyrelsens retningslinje er indført ud fra et ’udvidet forsigtighedsprincip’, og der står, at gravide medarbejdere kan omplaceres til funktioner uden patientkontakt.

TF: Helt urimeligt
Men det er svært, når der er tale om tandlæger og tandplejere, fortæller formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen, Torben Schønwaldt:

Det er helt urimeligt

Torben Schønwaldt, formand for klinikejerne

– For de klinikejere, der har gravide tandlæger og tandplejere blandt deres personale, har det store økonomiske konsekvenser. Medarbejderne kan ikke omplaceres og skal derfor sendes hjem på fuld løn, siger han.

Torben Schønwaldt mener, at det er uheldigt, at sundhedsmyndighederne laver et regelsæt, der koster en gruppe erhvervsdrivende mange penge.

– Det er helt urimeligt, mener han.

SST tager alle forholdsregler
Sundhedsstyrelsen fastslår, at der er begrænset viden om indvirkningen af COVID-19 hos den gravide kvinde og fostret, men at der fortsat ikke er noget, der tyder på, at gravide er særligt modtagelige for smitte med COVID-19.

Alligevel tager styrelsen alle forholdsregler med retningslinjen, fortæller overlæge i Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg.

– Vores anbefalinger om omplacering fra graviditetsuge 28 er baseret på flere faktorer. Vi ved, at andre alvorlige luftvejsinfektioner som fx influenza og SARS generelt giver øget risiko for komplikationer hos gravide, fordi der under en graviditet sker nogle ændringer i immunforsvaret. Desuden har nogle udenlandske studier vist, at gravide med COVID-19 kan have en øget risiko for et alvorligt forløb. I nogle udenlandske studier er der desuden set en øget forekomst af for tidlig fødsel blandt gravide med COVID-19, uddyber hun og fortæller, at danske data endnu ikke har kunnet konkludere på betydningen af COVID-19 for en graviditet.

TF undrer sig
Hos Tandlægeforeningen undrer formand Susanne Kleist sig over Sundhedsstyrelsens argumentation.

For når et videnskabeligt studie for nylig slog fast, at der er minimal risiko for smitte med COVID-19 på tandklinikker, så giver retningslinjen efter hendes vurdering ikke mening, når det kommer til tandplejepersonale:

– Retningslinjen giver jo ikke mening, da der er indbygget et modsætningsforhold. På den ene sider anerkender Sundhedsstyrelsen, at smitterisikoen for tandplejepersonale er minimal, men samtidig siger de, at gravide kan få COVID-19 på en tandklinik, siger Susanne Kleist. Og det har hun spurgt overlæge fra Sundhedsstyrelsen, Bolette Søborg, om:

– Det mener hun selvfølgelig ikke, at de kan, siger Susanne Kleist.

Møde med Sundhedsstyrelsen
Men man kan også vende det hele om.

For så længe der ikke er et videnskabeligt studie, der påviser, at gravide ikke er i risikogruppen, når det kommer til COVID-19, så er Sundhedsstyrelsens forsigtighedsprincip måske fornuftigt nok?

– Jeg synes selvfølgelig altid, at man skal holde fast i et forsigtighedsprincip og ikke udsætte bestemte grupper for smitterisiko. Men nu har vi jo faktisk fået en større viden om smitterisikoen på tandklinikker, og jeg synes derfor ikke, det giver mening, at man slår gravide i sundhedsvæsenet over en kam. Min klare opfordring er, at man ser på retningslinjen igen og laver særskilte regler for tandplejepersonalet. Af samme grund har jeg taget kontakt til Sundhedsstyrelsen om denne sag, fortæller Susanne Kleist, der endelig her lige inden jul fik fat i Sundhedsstyrelsen.

– De fastholder umiddelbart det udvidede forsigtighedsprincip, men de anerkender også, at retningslinjen muligvis ikke giver mening for ansatte på en tandklinik. Og derfor vil de tage retningslinjen op til revision i januar, hvor Tandlægeforeningen er inviteret med. Så det ser jeg virkelig frem til, fastslår Susanne Kleist.
 

Artiklen er opdateret den 22. december 2020. I en tidligere version fremgik, at det ikke er muligt at få kompensation for gravide medarbejdere, der skal gå fra i graviditetsuge 28. Læs mere hos Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering  

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE