ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Antallet af unge med mundsvælgkræft stiger

Markant flere især yngre danskere rammes af cancer i mandlerne og tungeroden, og den voldsomme stigning skyldes HPV. 

HPV
HPV.
Udviklingen af kræfttilfælde i mundsvælget er eksploderet, særligt siden årtusindskiftet, og forklaringen er entydigt HPV-virus. Det viser en ny undersøgelse.
Illustration: Julie Asmussen

Det viser et nyt studie fra Rigshospitalet, hvor forskere har studeret vævsprøver fra alle østdanske patienter, der har fået konstateret cancer i mundsvælget siden 2000.

- Udviklingen af kræfttilfælde i mundsvælget er eksploderet, særligt siden årtusindskiftet, og forklaringen er entydigt HPV-virus. Hvor vi tidligere modtog flest patienter i pensionsalderen, typisk mandlige rygere og måske med hang til alkohol, ser vi i dag mange yngre mænd og kvinder helt ned til 35-årsalderen med kræft i mandler og tungerod, og tallene stiger fortsat, siger professor, overlæge Christian von Buchwald, Øre-næse-hals-kirurgisk Klinik, Rigshospitalet.

Ifølge tallene fra studiet får ca. 450 danskere cancer i mundsvælget om året, hvoraf ca. 300 tilfælde skyldes smitte med HPV.

» Og tallene stiger forsat

professor, overlæge Christian von buchwald, øre-næse-hals-kirugisk Klinik, rigshospitalet

- Ud fra de seneste tal, vi har på østdanske patienter, kan vi se, at mundsvælgkræft nu overhaler livmoderhalskræft som den hyppigst forekommende HPV-inducerede kræftform i Danmark. Derfor er det vigtigt, at vi forsker videre i årsagerne til den stigning og får en dybere forståelse for HPV-kræften, og hvorfor det rammer relativt unge og ellers raske mennesker, siger Christian von Buchwald.

 

 

Kilde: Carlander ALF, Larsen CG, Jensen DH et al. Continuing rise in oropharyngeal cancer in a high HPV prevalence area: A Danish population-based study from 2011 to 2014. Eur J Cancer 2017;70:75-82.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE