ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Voxpop:

Afviger du i kontrolstatistikken?

En afviger ikke, og to har endnu ikke tjekket kontrolstatistikken. Læs hvad tre tandlæger mener om, at hver fjerde tandlæge med ydernummer afviger i forhold til landsgennemsnittet. 

Sven Riber, klinikejer, Greve 
Har du tjekket, om du afviger? 
– Ja, jeg afviger ikke. 

Tænker du over kontrolstatistikkerne i dit daglige arbejde? 
– Jeg tænker over det, men ikke i mit daglige arbejde. Jeg prøver at behandle mine patienter optimalt og altid vælge den rigtige behandling. 

En opgørelse foretaget af TF viser, at hver fjerde afviger mere end 25 % fra landsgennemsnittet. Er det overraskende? 
– Det er godt nok mange. 

Hvad mener du om, at grænsen for afvigelse er sat ned fra 40 % til 25 %? 
– Man kunne godt ende på 25 %, men omlægningen skulle have foregået over en længere periode. Specielt hvis nogle patienter ikke har været vant til at betale for bestemte ydelser. Optimalt set skulle det være foregået over en årrække, så man ville have haft tid til at forklare det til patienterne. Det er bekymrende, at der konstant bliver skåret i pengene til tandplejeydelser, og i sidste ende vil det medføre ringere tandsundhed. 

Andrea Groth, klinikejer, Odense 
Har du tjekket, om du afviger?
– Nej, det har jeg ikke. 

Tænker du over kontrolstatistikkerne i dit daglige arbejde? 
– Jeg tænker kun over det, når jeg læser om det i Tandlægebladet eller hører om det på klinikejerkonferencen.

Frygter du, at du ikke ligger inden for grænsen?
– Hvis jeg ikke ligger indenfor grænsen, så er der en faglig forklaring. Det kan være, at jeg afviger indenfor PA-koder, men så skyldes det, at vi på klinikken har travlt med behandling af PA.

Er det overraskende at hver fjerde afviger?
– Jeg synes som sådan ikke, det er overraskende, da alle klinikker har deres egen patientsammensætning. Patienter er forskellige og bliver ramt af forskellige tandsygdomme. Nogle klinikker ligger lunt i svinget med hensyn til grønne patienter, så jeg kan ikke forstå, at det kan bruges som værktøj. 

Katharina Petersen, klinikejer, Farum 
Har du tjekket, om du afviger?
– Nej, det har jeg ikke. Jeg har først lige købt klinik for 3-4 måneder siden, så fokus har mere været overholdelse af andre retningslinjer mht. overenskomst og hygiejne.

Tænker du over kontrolstatistikkerne i dit daglige arbejde?
– Når jeg sidder med den enkelte patient, så tænker jeg ikke over, hvor mange PA-behandlinger jeg laver. Jeg forholder mig til patientens situation.

Er det overraskende, at hver fjerde tandlæge afviger?
– Jeg har arbejdet syv forskellige steder – også udenfor Danmark – og hvert klientel er et udsnit af den befolkningsgruppe, der bor og går til tandlægen lige der, hvilket skaber en individuel variation.

Hvad mener du om, at grænsen for afvigelse af sat ned fra 40 % til 25 %?
– Jeg synes, det er fint, med noget kontrol over det arbejder vi laver. Jeg har lært meget af kontrol og et kig på tingene, men dialog er afgørende, så man ikke unødvendigt skaber konflikt mellem myndighed og behandler.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE