ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Advar dine patienter om tandturisme

Har du en patient, som overvejer at få foretaget et stort indgreb udenlands? Så bør du advare om resistente bakterier, mener en professor og forsker i antibiotikaresistens.

Tekst: JANET SUSLICK, JOURNALIST TANDLÄKARTIDNINGEN / Foto: GUSTAV GRÄLL

Bodil Lund er kæbekirurg og forsker i antibiotikaresistens, og hun er professor ved universitetet i Bergen og arbejder ved Karolinska Institutet én dag om ugen.

At tandturisme er en potentiel trussel, når man taler om resistente bakterier, har Tandlægebladet sat fokus på tidligere i år (Tannmedisinsk turisme - konsekvenser for folkehelsen?).

Det kan fx være patienter, som har fået et implantat eller har fået foretaget andre omfattende tandbehandlinger i udlandet, der risikerer at tage meticillinresistente Staphylococcus aureus (MRSA) og andre resistente bakterier med hjem.

Desværre ved man ikke, hvor stort problemet er. For selv om man tester for resistente bakterier, hvis en patient har haft kontakt med et hospital i udlandet og så senere bliver indlagt på et hospital, så tester man ikke tandpatienter.

Læs også artiklen Med hygiejne som våben

Professor og kæbekirurg Bodil Lund mener dog ikke, at det er tandlægernes rolle at spørge patienterne, om de har været udenfor Norden. I stedet mener hun, at tandlægers udgangspunkt skal være, at hvem som helst kan være bærere af resistente bakterier.

Men hvis en patient overvejer at få lavet tandbehandlinger i udlandet, så mener Bodil Lund, at tandlæger bør fortælle om risikoen for resistente bakterier, og hvad det kan føre til.

Det er ikke tandlægernes rolle at spørge patienterne, om de har været udenfor Norden

Bodil lund, kæbekirurg og forsker i antibiotikaresistens 
ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE