ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Folketingsvalg:

7 skarpe til Søren Søfelt, Partiet Klaus Riskær Pedersen

Valget er lige rundt om hjørnet. Hvad vil politikerne på tandlægeområdet? Og hvordan vil de fremme tandsundheden i Danmark? Tandlægebladet har spurgt partiernes sundhedsordførere. Læs Partiet Klaus Riskær Pedersens bud her.

Foto: Partiet Klaus Riskær Pedersen
Dato: 27.03.2019

Hvordan vil I sikre, at der fortsat er tandlægedækning i yderområderne?

– Ved at gøre det interessant at flytte til yderområderne. Der skal være noget, som tiltrækker folk fx god mobildækning og internet. En mulighed er også at lave flere sundhedshuse, hvor tandlægen sidder sammen med andre sundhedspersoner og der dermed er gode lokale og mulighed for sundhedsfaglig sparring.

Skal der åbnes op for, at andre end tandlæger kan eje en tandlægeklinik?

– Der er fordele ved, at man ikke skal drive en virksomhed, men i stedet kan koncentrere sig om tandlægearbejde. Det faglige ansvar skal ligge hos en tandlæge ligesom en lægeklinik, men hvorvidt tandlægen også skal eje den, skal jeg ikke kunne sige.

Knap 73 % af danskerne mener, ifølge en Voxmeter-undersøgelse fra 2017, at Danmark bør bruge flere af sundhedsvæsenets samlede ressourcer til offentlige tilskud til tandbehandling. Vil du arbejde for, at der bliver tilført flere penge til voksentandplejen?

– Ja! Dels til forebyggelse og til almindelig tandbehandling. Tandsygdomme er lige så vigtige som alle andre sygdomme, hvor man får tilskud betalt af sygesikringen. Vi mener, at de 300 mio. der blev skåret væk skal tilbageføres – og mere til. Måske skal almindelig tandpleje været fuldt dækket af sygesikringen. Det giver mening samfundsøkonomisk, at man støtter forebyggelse og behandling af tandsygdomme for at undgå yderligere sygdom. Det er penge godt givet ud!

Skal unge op til 24 år tilbydes gratis tandpleje mod 18 år i dag?

– Ja, bestemt! Mange er under uddannelse, og så bliver tandlægen ikke prioriteret. Så hvis det var gratis, ville flere unge måske komme afsted.

Hvordan vil I komme den store sociale ulighed indenfor tandsundhed til livs?

– Gennem oplysning og ved at indføre gratis eftersyn af tænderne, så man får forebygget alvorligere sygdomme på sigt hos mennesker, der er udfordret på andre måder også.

Danskerne i dag betaler omkring 80 % af tandlægeregningen selv. Skal det være billigere at gå til tandlæge – og hvordan?

– Ja! Det forebyggende eftersyn skal være gratis, og tandbehandlinger, der er sygdomsforebyggende og derfor vigtige for den generelle sundhed, skal der være større tilskud til. Men kosmetisk udskiftning m.v. skal man selv betale.

Vil I stadig lægge vægt på, at priserne og tilskud til ydelser til voksentandplejen baseres på en overenskomst mellem Tandlægeforeningen og det offentlige?

– Det må være muligt at få lavet en overenskomst – det er i alles interesse. For at opnå en god forebyggelse og tandsundhed i Danmark er det bedst med en aftale frem for frit marked, hvor nogle underbyder, og kvaliteten måske halter. Hvis man har en aftale med Sygesikringen, sikrer man en vis standard.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE