ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Udsættelse for fluorid under tidlig udvikling. Ny viden om risici fra fluorid i drikkevarer

ABSTRACT

Foto: Shutterstock
Originalartikel Dato: 27.05.2020

Introduktion og formål
Epidemiologiske undersøgelser har vist sammenhæng mellem forhøjet eksponering for fluorid i drikkevandet og IQ hos børn. Af særlig betydning er prænatal eksponering og indholdet i modermælkserstatning.

For at beskytte mod neurotoksisk effekt bør indholdet i drikkevand være under 0,2 mg/l (ppm). En begrænsning af denne eksponering vil ikke have konsekvenser for forebyggelsen af caries.

Grundvand i Danmark indeholder i reglen kun lave koncentrationer af fluorid, men formålet med denne artikel er at belyse andre drikkevarers betydning.

Materiale og metoder 
Gængse mærker af flaskevand og hyppigt anvendte tesorter blev indkøbt.

Te blev fremstillet med deioniseret vand.

Fluoridindholdet blev målt med ionselektiv elektrode.

Resultater
De fleste mærker af flaskevand indeholdt kun lave koncentrationer af fluorid, dog ikke alle.

Indholdet af fluorid i te blev undersøgt i posete samt i sort te, grøn te, oolong te, hvid te og frugt-/urtete.

Der var en stor variation i indholdet af fluorid i de enkelte grupper, men samlet set havde hvid te og frugt-/urtete det laveste fluoridindhold.

Konklusion
Flaskevand er til rådighed med lavt indhold af fluorid. Der afgives ofte betydelige mængder af fluorid fra teblade, og kun få typer, specielt frugt- og urtete, fandtes at afgive minimale mængder.

Der bør skabes opmærksomhed om muligheden for at begrænse eksponeringen for fluorid under graviditeten og i børnefamilier.

Klinisk relevans
Lokal behandling med fluorid er et vigtigt element i forebyggelsen af caries, men de nye undersøgelser peger på, at systemisk eksponering for fluorid kan medføre neurotoksiske risici, specielt under graviditeten, og tandlæger har derfor også en væsentlig rolle ved rådgivning om forebyggelse af forhøjet eksponering for fluorid.

Emner