ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE
Kontrolstatistik:

Det kunne koste mig 200.000 om året at overholde grænsen

Marianne Hoffmeyer har specialiseret sig inden for parodontitisbehandling, og hun behandler derfor mange patienter med parodontitis til sin klinik i hjertet af København. Hun har efter fem års tovtrækkeri med samarbejdsudvalget i Region Hovedstaden fået medhold i sin ankesag i Landssamarbejdsudvalget og har nu lov til at afvige mere end de tilladte 25 % fra landsgennemsnittet.

Tekst: Anders Klebak, freelancejournalist / Foto: Thomas Nielsen

Ganske ubehageligt og meget tidskrævende. Sådan beskriver klinikejer Marianne Hoffmeyer den sag med samarbejdsudvalget i Region Hovedstaden, som efter fem år nu er ved at nå sin afslutning. Historien begynder primo 2012, da hun får besked fra udvalget om at nedbringe sine ydelsestal på parodontitisområdet. De afviger mere end de på det tidspunkt tilladte 40 % i forhold til landsgennemsnittet.

Årsagen til afvigelsen er, at Marianne Hoffmeyers patientgruppe ikke er som på de fleste andre klinikker. Hun har en specialistuddannelse i parodontologi fra USA og underviser på Tandlægeskolen inden for netop dette. Og i sin klinik behandler hun hovedsageligt patienter med parodontitis.

– Jeg får dels patienter, som bliver henvist fra andre klinikker. Men de fleste nye kommer, fordi mine nuværende patienter spreder rygtet om min klinik, forklarer hun. 

Ikke gangbar grund
Overvægten af PA-patienter er dog ikke en gangbar grund til at overskride grænsen, mener samarbejdsudvalget. Og den indstilling fastholder de også efter et kontrolbesøg på klinikken i 2014, hvor Marianne Hoffmeyer bliver sendt uden for døren, mens de gennemgår hendes journaler.

Efterfølgende modtager hun en skriftlig vurdering, som siger, at hun skal udbygge sin journalføring på nogle få områder og overholde den daværende maksimumgrænse på 40 %.

– Derudover var der ingen dialog og ingen patienteksempler.  Det virkede ikke, som om formålet var at løse problemet med, at klinikken altid vil ligge højt på nogle ydelser på grund af patientsammensætningen, men blot at de ville holde fast i deres overbevisning om en maksimumgrænse, fortæller hun. 

De næste år forsøger Marianne Hoffmeyer at presse sine ydelsestal ned og samtidig overholde retningslinjer, overenskomst og udføre etisk korrekt behandling af sine patienter. Men hun afviger stadig mere end det tilladte, bl.a. fordi hun løbende får stadigt flere parodontitispatienter. Og fra 2016 vil hun blive modregnet i tilskuddet, meddeler samarbejdsudvalget. 

Gik glip af 200.000 kr.
– Min virksomhed blomstrede, men jeg stod nu i en situation, hvor jeg årligt gik glip af omkring 200.000 kr. på grund af manglende udbetaling fra regionen. Det er jo helt uretfærdigt og forkert, siger hun. 

Med hjælp fra Tandlægeforeningen får hun sidste år fremskaffet tal og forklaret statistikker, og hun anker sagen til Landssamarbejdsudvalget. Her fik hun for nylig ubetinget medhold. 

– Det var en kæmpe lettelse. Jeg har følt mig lidt magtesløs undervejs. Det er en vanskelig situation at stå i som tandlæge, at man selv, som en person uden stor statistikuddannelse, skal forklare detaljer i statistikker og tal for at overbevise samarbejdsudvalget. Jeg tror, mange andre ville have det på samme måde. 

I dag afventer Marianne Hoffmeyer, at regionen reagerer på hendes krav om at udbetale de tilskud, som blev modregnet i 2016 og noget af 2017. 

Hun råder andre tandlæger til at ringe til Tandlægeforeningen, hvis de havner i lignende problemer.

Afvigelse: 133,6 % 

---

OPDATERET

Siden artiklen blev bragt i Tandlægebladet har Region Hovedstaden meddelt Marianne Hoffneyer, at hun får udbetalt det beløb, som regionen nåede at tilbageholde før, hun vandt sagen.   

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE