ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

4 gode råd: Behandling af profund caries

Hvor meget carieret dentin kan efterlades i forhold til dybden af caries? Skal man udføre gradvis ekskavering ved det profunde cariesangreb? Og hvornår skal man forsøge sig med pulpaoverkapning? Få svarene her.

UDVIKLING.
A: Primær caries med eksponering af dentin. B: Efter fjernelse af undermineret emalje. C: Efter en temporær fyldning ses karakteristiske tegn på en langsom progredierende dentin caries.
Tekst: Bearbejdet af: Tandlæge, dr. odont. Bjarne Klausen

Guiden er baseret på artiklen ” Behandling af profund caries – baseret på evidens fra nyere kliniske undersøgelser”.  Læs hele artiklen her

1.

Hvis patienten er voksen og/eller har tandpine, og røntgenoptagelse viser, at carieslæsionen er i kontakt med pulpa, bør man ekskavere videre til perforation og udføre pulpektomi eller kanalbehandling.

2.

Hvis patienten er et barn eller en ung voksen uden smerter, og røntgenoptagelse viser caries til inderste fjerdedel af dentinen eller i kontakt med pulpa, kan man evt. forsøge pulpaoverkapning. Det er vigtigt, at der arbejdes aseptisk med kofferdam og at ekskavering sker under anvendelse af mikroskop, og at overkapningsmaterialet er en hydraulisk calcium silicat cement (fx som MTA).

3.

Hvis patienten er voksen, og tanden er vital, og røntgenoptagelse viser caries i inderste fjerdedel af dentinen og en veldefineret radioopak zone mellem pulpa og den translucente zone, bør man udføre gradvis ekskavering, dvs. standse ekskaveringen og lægge depot af calciumhydroksyd samt en provisorisk glasionomerfyldning. Tre til ni måneder senere færdigekskaveres med håndinstrumenter, og der lægges calciumhydroksyd og permanent fyldning.

4.

Hvis patienten er under 18 år, og tanden er vital, og røntgenoptagelse viser caries i inderste halvdel af dentinen og en veldefineret radioopak zone mellem pulpa og den translucente zone, kan man udføre partiel ekskavering, dvs. fjerne så meget carieret dentin, at en permanent fyldning kan placeres i kaviteten, samt lægge calciumhydroksyd og permanent fyldning. 

 

Kilde: Bruun G, Bjørndal L. Behandling af profund caries – baseret på evidens fra nyere kliniske undersøgelser. Tandlægebladet 2013;117:322-9.

 

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE